Četvrtak, 22. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ipak je moguće biti direktor na dva mjesta istovremeno!

Obavljanje nekoliko direktorskih funkcija u isto vrijeme, prema zakonskim aktima u našoj državi je nemoguće.

No, u Bosni i Hercegovini i u ovom slučaju postoje izuzetci od pravila. U isto vrijeme jedna osoba može biti direktor javnog preduzeća, vršilac dužnosti drugog javnog preduzeća, te predsjednik skupštine jednog od tih preduzeća. Ko dozvoljava ovakvo stanje i koji zakoni i pravilnici to tolerišu, pojašnjavamo na slučaju Maid Porobić, piše RTV Slon.

Maid Porobić funkciju direktora JKP „ Pannonica“ Tuzla obavlja od avgusta 2005. godine i ovo je njegov treći mandat. Odlukom Turističkog vijeća Turističke zajednice TK, u jesen 2014. godine počinje obavljati i funkciju predsjednika Turističke zajednice TK. Riječ je o kako Porobić kaže, protokolarnoj dužnosti koja podrazumijeva vođenje Skupštine Turističke zajednice TK i Turističkog vijeća Turističke zajednice TK.

Odlaskom direktora Turističke zajednice TK Nedreta Fazlića u penziju, u decembru 2015. godine, Porobić počinje obavljati i funciju v.d. direktora Turističke zajednice. Evo i po kojem osnovu.

Obzirom na Statut Turističke zajednice, dužnost, dakle v.d. direktora Turističke zajednice obavlja predsjednik Turističke zajednice, a to sam ja, do izbora novog direktora a u ovom slučaju i do formiranja nove Turističke zajednice TK, obzirom da je u oktobru mjesecu prošle godine donešen novi Zakon o turističkim zajednicama koji podrazumijeva potpuno novu organizaciju Turističke zajednice TK.“, istakao je Maid Porobić direktor JKP „ Pannonica“ Tuzla i v.d. direktora Turističke zajednice TK.

Statut Turističke zajednice TK uslađan je sa tadašnjim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH. Shodno tom Zakonu i Statutu, u slučaju da se iz nekih razloga prekine mandat direktora Turističkog ureda Turističke zajednice, ovlasti po automatizmu prelaze na Predsjednika Turtističke zajednice do okončanja javnog poziva za imenovanje novog direktora Ureda, a najduže na period od šest mjeseci, ističe Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizima i saobraćaja TK.

Obzirom da je imenonovani direktor Turističkog ureda krajem 2015. godine otišao u penziju, ovlasti su prešle na Predsjednika Turističke zajednice, tj. gospodina Maida Porobića. Obzirom da je donešen novi Zakon o turističkim zajednicama trenutno se vode aktivnosti na izradi podzakonskih akata i usklađivanje odredbi Statuta sa novim Zakonom, kao i provođenje novih izbora za organe Turističke zajednice, a samim time i raspisivanje javnog konkursa za izbor voditelja turističkog ureda.“, navodi Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Do kraja febraura Vlada TK, ističe ministar Glugić, trebala bi usvojiti odluku o novom pravilniku Turističke zajednice TK, nakon čega će se krenuti u izradu novog Statuta, održavanje skupštine, izbor turističkog vijeća, a potom i raspisivanje konkursa i izbor novog voditelja Tursitičke zajednice. Sva procedura trebala bi biti okončana do kraja juna 2016. godine, kada će Turistička zajednica imati novog voditelja. Do tada će njegovu funkciju voditelja obavljati Maid Porobić, koji ističe da nema dodatna primanja. Za obavaljanje funckije v.d. direktora Turističke zajednice Porobić napominje da ne prima dodatnu platu. Isključivo platu prima kao direktor JKP „ Panonica“ Tuzla i mjesečnu naknadu od 300,00 KM za funkciju predsjednika Turističke zajednice TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje