Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Inicijativa Mirnesa Ajanovića: U Budžetu obezbijediti sredstva za liječenje djece i građana koji se ne mogu liječiti u BiH

Preuzmite sliku

Kolegij Gradskog vijeća Tuzla prihvatio inicijativu Mirnesa Ajanovića, da se odredi budžetska stavka za liječenje djece i građana koji se ne mogu liječiti u BiH.

Na sjednici Kolegija Gradskog vijeća Tuzla, održanoj 22. januara, jednoglasno je usvojen sljedeći Zaključak:

“Prijedlog Mirnesa Ajanovića se prihvata i upućuje kao Prijedlog Kolegija te se predlaže Gradskom vijeću Tuzla da se u dnevni red 29. redovne sjednice, kao tačka 1. uvrsti: Razmatranje i usvajanje prijedloga Kolegija Gradskog vijeća Tuzla za određivanje budžetske stavke za plaćanje liječenja djece koja se ne mogu liječiti u BiH, kao i liječenje ostalih građana u slučajevima bolesti koje ugrožavaju život”.

Usvojeni su, između ostalog, i sljedeći zaključci, koji će biti predloženi Gradskom vijeću na usvajanje:

Gradsko vijeće Tuzla traži da se u Budžetu obezbijede novčana sredstva koja će biti odmah operativna i na raspolaganju i u slučajevima hitne liječničke potrebe, s obzirom na okolnosti slučajeva bolesti koje se ne mogu liječiti u BiH i kada je neophodno odmah obezbijediti novčana sredstva za plaćanje troškova prevoza i liječenja u drugim državama.

Gradsko vijeće Tuzla zahtjeva od svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti, od lokalnog do državnog nivoa, da odrede budžetske stavke za liječenje djece i građana koji se ne mogu liječiti u BiH, te da se u zavodima za zdravstveno osiguranje, koji posluju sa višemilionskim viškom sredstava, obezbijedi adekvatan novčani fond za liječenje, saopćeno je danas na press konferenciji BOSS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje