Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

In memoriam: Preminuo vajar Živorad Ciglić Cigla, autor tuzlanske skulpture ‘Kapitel’

Preuzmite sliku

Vajar Živorad Ciglić Cigla preminuo je 17.07.2019 godine u 88. godini života. Živorad Ciglić rođen je 4. maja 1931. u Skobalju – Lajkovac ( R.Srbija ). Vajarstvo učio u Splitu, a studije završio u Beogradu.

 

Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Stvorio je oko 2.000 skulptura u raznim materijalima i nekoliko hiljada crteža, idejnih rešenja, po kojima je realizovao skulpture. Od toga je više od 40 javnih skulptura i spomenika u Srbiji i inostranstvu. Također je pisao i objavljivao prozu.

Radovi mu s nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u tridesetak zemalja u svijetu.

Živorad Ciglić je u Bosni proveo šest godina, radeći po školama i baveći se vajarstvom.

Od toga u Tuzli je živio od 1960 do 1962. godine gdje je radio kao nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi „Džemal Mandžić“ (danas OŠ „Pazar“).

1961. godine na prijedlog Dragiše Trifkovića, Živorad Ciglić je izvajao skulpturu „Kapitel“.

Skulptura „Kapitel ili Stara tuzla“ nalazi se na Slanoj Banji, a čine je četiri plohe od kojih svaka predstavlja jedan period u historijskom razvoju Tuzle a vezani su za eksploataciju soli (prahistorija, rimsko doba, srednji vijek i osmanski period).

Tokom rada na dokumentarnom filmu „Tu pored nas“ koji govori o kulturno – historijskom naslijeđu Tuzle , njegovom nastajanju i propadanju, kao i o nepoznatim detaljima nastajanja poznatih umjetničkih dijela koji krase ovaj grad, jedan od aktera filma je bio i Živorad Ciglić.

Obilazeći lokacije na kojima će se snimati film, Jaganjac Jusuf ( režiser ) i Admir Mehurić ( kamerman ) su primjetili ogromna oštećenja na skulpturi „Kapitel“. Predočivši fotografije oštećenja skulpture Cigliću, on je rekao da vjerovatno za godinu, dvije ona više neće ni postojati. Na molbu ovih entuzijasta da dođe i restaurira je, rado je prihvatio.

Tako, Živorad Ciglić 2017. godine ponovo dolazi u Tuzlu. Nakon 56 godina Ciglić se vraća svojoj „Staroj Tuzli“. Ovaj put da je restaurira.

Vajar Ciglić je u sklopu Tuzla film festivala došao i restaurirao skulpturu, održao svoju, među posljednjim izložbu skulptura u našem gradu i dao Prijedlog za očuvanje „Kapitela“ od budućeg propadanja.

Film „Tu pored nas“ uskoro ćete moći pogledati na nekim bosanskohercegovačkim TV stanicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje