Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Imamović: Prva asocijacija na Tuzlu danas su Panonska jezera, moguće je izgraditi još jedno slano jezero

Preuzmite sliku

Prošlo je 20 godina od svečanog otvaranja prvog jezera Panonike. Više od 20.000 građana Tuzle boravilo je na otvorenju tog 18. jula 2003. Godine.

Danas slanu oazu u centru grada, osim građana Tuzle i TK, posjećuju gosti iz cijele BiH, regiona ali i svijeta. Za dvadeset godina izgrađena su još dva jezera različite veličine, slani slapovi i prateći sadržaj, a uz razvoj tuzlanske slane oaze uporedo se razvijao i ostatak grada. Jasmin Imamović idejni tvorac projekta, za koji je Grad Tuzla dobio i nagradu Odisej, danas se prisjeća kako se ideja realizovala u stvarnost.

“Bilo je otpora ali smo moj tim i ja uspjeli, radili smo danonoćno, razvijali ideju, oni su motivirali mene, ja sam motivirao njih. Panonika mora ostati javno dobro u budućnosti jer je to vlasništvo svih građana Tuzle. Građanima sam zahvalan koji su glasali za mene i dali mi priliku da ovo uradim. Smatram ovo mojim autorskim djelom, ali nikada samo mojim, nego i cijelog tima, uspjeli smo ostvariti san o plažama u centru grada i vrijeme će pokazati da je to projekat stoljeća, koji nama mijenja način života. Ne zaboravimo da su ovo jedina slana jezera u Evropi i jedina na svijetu koja su i kupalište i plaža u centru grada. Prva ascijacija na Tuzlu su slana jezera.” navodi Jasmin Imamović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje