Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

I u Tuzli se bira novi hrvatski predsjednik: Do 13h odziv zadovoljavajući

Hrvati u domovini i inostranstvu danas biraju novog predsjednika. Svoju građansku dužnost izvršavaju i na 44 biračka mjesta u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski birači danas, odlučuju o tome ko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome ko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. januara 2020. godine.

U BiH Hrvati glasuju na 44 biračka mjesta.

  • U Tuzli su jutros u 7 sati otvorena tri biračka mjesta na kojima hrvatski birači iz grada soli tokom dana glasaju za predsjednika Republike Hrvatske. Posjetili smo biralište u Katoličkom školskom centru “Sveti Franjo”, u Klosterskoj ulici. Građani koji su glasali nisu željeli otkrivati svoje favorite, dok su pojedini skromno prokomentarisali da očekuju promjene nakon izbora.

    Prema informacijama sa biračkog mjesta odziv građana do 13h je zadovoljavajući. Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prvi prelimirani rezultati očekuju se oko 21 sat.

    Osobe van Hrvatske će moći glasati u 47 zemlje, na 124 biračka mjesta, a čak trećina (44) ih je u BiH.

  • Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje