Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Halloween: Pogledajte šta smo zabilježili na ulicama Tuzle

Preuzmite sliku

Halloween, kako ga Amerikanci zovu, ili Noć vještica, je noć uoči Svih svetih i obilježava se u večernjim satima i to 31. oktobra. Halloween je, inače, skraćeni oblik arhaičnog engleskog naziva za blagdan Svih svetih – All-Hallow-even.

Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava.

Iako se je običaj maskiranja najpopularniji zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanadi, Australiji, ova tradicija sve je više prisutna i u ostalim dijelovima svijeta.

Zbog pandemije koronavirusa, koja nažalost već dvije godine traje, i ovogodišnja Noć vještica je drugačija i vjerovatno su u većini zemalja izostale velike zabave.

Halloween je već postao unosni datum i za brojne trgovce koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica.

Tradiciji obilježavanja Noći vještica pridružili su se i Tuzlaci koji su u posebnim kostimima prošetali gradskim ulicama.(Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje