Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Halilagić upriličio prijem za ekipu pozorišne predstave ‘Ljubav Omera i Merime’

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je upriličio prijem za rešisera, producente i članove glumačkog ansambla pozorišne predstave “Ljubav Omera i Merime”, koja će po motivima balade “Smrt Omera i Merime” premijerno biti izvedena 3. marta u Velikoj sali BKC TK.

Predstavu potpisuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom “Savremeno-umjetničkom školom” u Tuzli i Udruženjem “Mladi Tuzle”, a u predstavi igra 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova “Mladih Tuzle”.

Rešiser predstave Adnan Mujkić izjavio je da je priča o ljubavi mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava “Ljubav Omera i Merime” zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

– Nakon predstave “Hanka“, i “Ljubav Omera i Merime” je plod naše težnje da mladim ljudima prezentiramo i približimo bosanskohercegovačke kulturne vrijednosti, da ih uporede sa kulturnim vrijednostima Evrope i svijeta – zaključio je Mujkić.

Halilagić je rekao da je Vladi Tuzlanskog kantona i njemu lično čast što su pozvani da svojim skromnim učešćem budu dijelom projekta “Ljubav Omera i Merime” – bosanskih “Romea i Julije”.

– Osim što ova predstava veliča bh. književnost i pokazuje na određene historijske specifičnosti BiH u tom vremenu, prilagođena verzije balade “Smrt Omera i Merime” ima i svojevrsnu paralelu i razložnost izvođenja u kontekstu Dana nezavisnosti BiH. Naime, činjenica da glavni likovi balade radije biraju smrt, šutnju i nadu u bolji svijet u kojem će moći ostvariti svoje želje, u određenim segmentima se podudara sa najboljim sinovima BiH koji su u ime ljubavi za domovinu, ideale i nadu u bolju budućnost novih generacija, birali nezavisnost jedine nam domovine, stajali na njene branike i nerijetko u temelje slobode naše domovine ugradili svoje živote – kazao je Halilagić.

Svima koji su svojim aktivnostima doprinijeli realizaciji tog projekta zahvalio je na učešću i doprinosu, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje