Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradska uprava Tuzla: Čovjek, koji je počinio ubistvo, nikada nije bio uposlenik JP Panonika

Preuzmite sliku

Predstavnici „Naše stranke“ iz Tuzle, posljednjih dana, veoma drsko dezinformišu javnost. Prvo su, prije nekoliko dana, obmanuli građane tvrdeći da gradska vlast želi izmjenu Regulacionog plana za Kreku, kako bi rušila njihove kuće i rasprodala njihovo zemljište.

Tvrdnje nekih predstavnika „Naše stranke“ su neistinite i zlonamjerne, jer niti jedan regulacioni plan, pa ni regulacioni plan Kreka-Sjeveroistok, ničim ne dovodi u pitanje ustavom i zakonom garantiranu neprikosnovenost privatnog vlasništva na postojećim objektima i zemljištu.

„Naša stranka“ je dovela građane u zabludu, koji su se izmanipulisani, usprotivili donošenju Regulacionog plana dok, kako navode, ne budu legalizirani svi postojeći objekti. Naša dužnost je da iznesemo istinu, da je cilj donošenja Regulacionog plana da se na kvalitetniji način uredi prostor Kreka-Sjeveroistok i građanima vlasnicima privatnih kuća, ukoliko to žele, omogući dogradnja, nadogradnja ili rekonstrukcija, a ukoliko ne žele, zadržat će se postojeće stanje. Grad ne namjerava, niti može prodati tuđu imovinu. Donošenjem Regulacionog plana ni na kakav način se ne ometa proces legalizacije započet 2006. godine, stupanjem na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina u TK.

Teško je povjerovati da lider „Naše stranke“, kao bivši ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, ne zna da Regulacioni plan ne može biti pravni osnov ni za kakvu prodaju zemljišta u vlasništvu građana.

Osim toga, „Naša stranka“ je veoma grubo obmanula javnost, u vezi sa ubistvom koje je počinjeno ispred jednog privatnog, od kompeksa Panonike dovoljno udaljenog, objekta. Čovjek, koji je počinio ubistvo, nikada nije bio uposlenik JP Panonika, a Naša stranka je svojim zlonamjernim saopštenjem, insinuirala suprotno, kako bi naudila ugledu JP Panonika i ugledu Gradske uprave, i to usred turističke sezone.

Laži „Naše stranke“ su toliko podle i štetne, da Gradska uprava, a kako smo obavješteni, i JP Panonika, ozbiljno pripremaju više zahtjeva za sudsku zaštitu od neistina pojedinaca iz „Naše stranke“, i to po više osnova.

Podsjedimo, u Gradskom odboru Naše stranke u Tuzli oglasili su povodom narušene sigurnosne situacije u Tuzli nakon ubistva za koje je osumnjičen uposlenik zaštitarske agencije koja obezbjeđuje Panoniku, pozivajući Gradsku upravu da uvedu strožije kriterije u izboru zaštitarskih agencija i povedu računa o tome da li te agencije upošljavaju već osuđivana lica.

“Proteklih dana smo bili svjedoci ubistva Ivice Kantora u Tuzli za koje je osumnjičen uposlenik zaštitarske agencije koja obezbjeđuje i Panoniku, a koji je već osuđivan za ubistvo. Problem je, dakle, tim veći jer o našim građanima na javnim mjestima brinu zaštitari koji su već osuđivani za ubistva, a takve zaštitarske agencije angažuju Gradska uprava i u ovom slučaju menadžment Panonike koji su potpisali ugovor sa zaštitarskom agencijom. a da pri tome nisu tražili na uvid ko su ljudi koji će brinuti za sigurnost. Tako postaje moguće da za sigurnost građana brinu osuđivane ubice i lica sa zatvorskim dosijeom”, ističu u Našoj stranci u Tuzli.

U Gradskom odboru Naše stranke u Tuzli su pozvali gradonačelnika i Gradsku upravu da preuzmu odgovornost.

“Tražimo od Gradske uprave da se hitno oglase i objasne građanima na koji će način spriječiti da se iz budžeta finansiraju zaštitarske agencije koje u svojim redovima imaju osuđivane zaposlenike. Nedopustivo je da gradonačelnik na ovakav slučaj odgovara šutnjom, umjesto da pojasni koji su razlozi i kriteriji za angažovanje ove zaštitarske agencije. Također, pored Gradske uprave koja snosi glavnu odgovornost, bitno je reći da odobrenja za obavljanje poslova i nošenje naoružanja u zaštitarskim organizacijama izdaje MUP Tuzla. Pozivamo sve nadležne da što prije preduzmu aktivnosti na poboljšanju sigurnosne situacije i povećanju sigurnosti svih građana u Tuzli”, naglasili su u Našoj stranci u Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje