Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Lugavić učestvovao na konferenciji “Ekonomija integracija– ICEI 2023”

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je učestvovao na osmoj internacionalnoj naučnoj konferenciji “Ekonomija integracija – ICEI 2023”, koja se održava u Hotelu Mellain u Tuzli.

Ova dvodnevna konferencija okupila je stručnjake iz oblasti ekonomije, turizma i integracija sa centralnom temom “Održiva ekonomija i turizam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je značaj ovog događaja za grad, kanton i državu, ističući ključne elemente konferencije koji obuhvataju održivu ekonomiju, ekonomski razvoj turizma, te proces pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu.

U svom izlaganju, istakao je da vještačka inteligencija igra ključnu ulogu u transformaciji ekonomskog razvoja, obrazovanja i javne uprave na mnogo načina, da ova tehnologija povećava produktivnost, stvara inovativne poslovne modele, poboljšava tržišnu konkurentnost, omogućava bolje upravljanje podacima, ubrzava pružanje usluga, poboljšava interakciju s građanima, te predviđa trendove i potrebe.

Gradonačelnik je naglasio da vještačka inteligencija ima sposobnost unapređenja rada, pružanja novih mogućnosti, te transformacije načina na koji radimo, učimo i upravljamo javnim sektorom.

Također, istakao je i važnost poštovanja etičkih smjernica i odgovornog korištenja vještačke inteligencije kako bi se osiguralo da ove tehnologije služe dobrobiti društva u cjelini. U svom obraćanju, gradonačelnik Lugavić je izrazio optimizam povodom doprinosa konferencije:

“Očekujem da će donijeti brojne naučne teze i nove trendove u razvoju ekonomije i turizma, kao i iskustva koja su ključna za naš put ka Evropskoj Uniji i NATO savezu.”

Konferenciju je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, u suradnji sa šest fakulteta iz regije, uključujući institucije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Učesnici su imali priliku prisustvovati različitim sesijama, uključujući plenarne sesije, specijalne sesije o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju i istraživanju, naučnoistraživačke sesije, studentske sesije o upravljanju projektima u doba start-up-a, te biznis forum sa pet panela i preko 25 panelista.

Na otvorenju konferencije, prisutnima su se obratili predstavnici organizatora: dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sci. Meldina Kokorović Jukan, predsjednik Organizacionog odbora ICEI 2023, prof. dr. sci. Edin Osmanbegović, predsjednik Programskog odbora ICEI 2023, prof. dr. sci. Bahrija Umihanić i predsjednik Beogradske bankarske akademije, prof.dr.sci. Hasan Hanić.

Konferenciju je u ime rektorice Univerziteta u Tuzli otvorio prorektor za naučnoistraživački rad, prof. dr. sci. Nermin Sarajlić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje