Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani Tuzle masovno se odazvali na skup podrške narodu Palestine

Preuzmite sliku

Nekoliko hiljada građanki i građana Tuzle i Tuzlanskog kantona okupili su se danas na Trgu slobode na skupu podrške narodu Palestine koji je posljednjih dana izložen žestokim napadima Izraela.

Skup su organizovali Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Palestinska zajednica u BiH, a u ime organizatora prisutnima se obratio dr. Ghassan Husni.

– Oni misle da se ovaj glas ne čuje. Ovaj glas se čuje i čut će se u Gazi, a svaki glas je važan. Narod Palestine nema izbora. Ili će živjeti u slobodi ili će poginuti. Dobijam svakodnevno poruke, jednu ću podijeliti i sa vama. To su vapaji ljudi, žena i djece koji ginu, a kojim niko ne želi pomoći – rekao je dr. Husni.

Potom je pustio audio poruku svog prijatelja koji je u Gazi i koji je očajnički zamolio za pomoć.

Prisutnima se obratio i Fahrudin Sinanović, koji je rekao kako skup u Tuzli nije antizapadni nego antifašistički, a slično je ponovila i omladinska aktivistkinja Adna Srabović, koja je podsjetila na historijat okupacije Palestine i zločine koji se decenijama događaju i ponavljaju.

Skup je okončan uz povike “Sloboda Palestini“, a narodu Palestine iz Tuzle je poručeno kako neće biti sam i zaboravljen.

Podsjetimo, u izraelskim napadima u Gazi ubijena je 4.651 osoba, među kojima je 1.873 djece, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

Ashraf Qudra, portparol Ministarstva, naveo je da su među žrtvama izraelskih napada na Gazu od 7. oktobra 1.023 žene.

“Broj povrijeđenih povećan je na 14.245”, dodao je on.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica. (Fena | Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,