Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla: Zabrana paljenja vatre na otvorenom

Preuzmite sliku

Zapazili ste da se u BiH i susjednim državama, šire veliki šumski požari. Od sutra počinje novi talas velikih vrućina, što može pogodovati širenju požara.

Zato apelujemo na sve građane, posebno poljoprivrednike, vlasnike vikendica, izletnike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, zabranjena je upotreba otvorenog plamena, imajte u vidu da i najmanjim otvorenim plamenom možete izazvati velike požare i velike nesreće, te za to snositi odgovornost.

U slučaju širenja vatre, potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, Gradski operativni centar civilne zaštite na tel. broj 121, policiju na tel. broj 122 ili hitnu pomoć na tel. broj 124.

Ukoliko uslijed korištenja otvorenog plamena nastane veći požar, koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost po ljudske živote, Služba za inspekcijske poslove grada Tuzla upozorava građane da je za to, u skladu sa zakonom, predviđena visoka novčana kazna, kao i krivična odgovornost.

Budući da je vrijeme visokih ljetnih temperatura, koje pogoduju razvoju i širenju požara, upozoravaju se građani da je zabranjeno paljenje vatre i spaljivanje granja i trave, kao i bilo koje vrste smeća i krupnog otpada na otvorenom prostoru, shodno članu 122. stav 2. Odluke o komunalnom redu Grada Tuzla. Za svako postupanje suprotno ovoj odredbi propisana je novčana kazna u iznosu od 50 do 500 KM, shodno članu 170. Odluke o komunalnom redu Grada Tuzla.

Zabranjeno je u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150m od šume, loženje otvorene vatre (član 20. stav 1. Zakon o šumama, „Sl. Novine TK“ broj: 09/12, 17/13). Za svako postupanje suprotno ovoj odredbi propisana je novčana kazna, i to za korisnika državnih šuma ili drugo pravno lice u iznosu od 4.000 do 12.000 KM (članom 57. stav 1. Zakona o šumama TK), a za fizička lica u iznosu od od 500 do 1.500 KM (član 59. stav 1. Zakona o šumama TK).

Članom 35. stav 4. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (“Službene novine FBiH” broj: 52/09) zabranjeno je spaljivanje organskih ostataka poslije žetve usjeva na poljoprivrednom zemljištu, za šta su određene kaznene odredbe članom 139. i 140. ovog Zakona.

Služba za inspekcijske poslove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,