Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla: Čestitka u povodu obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena

Preuzmite sliku

Povodom Međunarodnog dana žena čestitku su uputili Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i Predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić: 

“Poštovane sugrađanke,

Sveukupan trud i rad žena, kao i nemjerljiv doprinos u stvaranju savremenih vrijednosti čovječanstva, nisu uvijek bili dovoljno priznati i cijenjeni. Uz obilježavanje Međunarodnog dana žena, naša je obaveza da ovaj dan, ali i sve dane u godini, posvetimo poštovanju i zahvalnosti prema ženama, kao i da se prisjetimo revolucionarki i socijalistica Klare Cetkin i Roze Luksemburg, prvih zagovornica ravnopravnosti žena.

Zahvaljujući njima, prije 110 godina, na konferenciji u organizaciji Socijalističke internacionale, ustanovljen je 8. mart kao Međunarodni dan žena, kako bi se pripadnicama ženskog spola odalo priznanje za njihova  ekonomska, politička i društvena dostignuća. To je bio početak procesa emancipacije žene koji traje i danas, te se i dalje svi zajedno trebamo boriti kako bi potpuna ravnopravnost žena sa muškarcima što prije bila ostvarena.

Važno je obilježavati ovaj datum, ali i svakodnevno se zalagati za punu ravnopravnost i slobodu žena.

Stoga, koristimo ovu priliku da svim djevojkama i ženama  koje svakodnevno svojim predanim radom, brigom za porodicu, svojim glasom i društvenom aktivnošću doprinose razvoju našeg grada i naše Bosne i Hercegovine, od srca čestitamo Dan žena.” (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,