Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad sa obala Panonskog mora predstavljen u četvrtoj epizodi serijala ‘Tour de BiH’

Preuzmite sliku

U četvrtoj epizodi turneje O Kanala kroz Bosnu i Hercegovinu u serijalu ‘Tour de BiH’ Vladimir Čolaković predstavio je jedno od najstarijih naselja u Evropi sa kontinuitetom življenja, Grad na zrnu soli u središtu kojeg se nalazi kompleks slanih Panonskih jezera što Tuzlu čini atraktivnom turističkom destinacijom tokom ljetne sezone.

Domaćin novinaru O Kanala bio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je ekipu ‘Tour de BiH’ detaljno upoznao sa Tuzlom, njenom historijom, kulturom, tradicijom…

Tuzla je grad koji svoje ime i svoju prošlost veže za sol, prirodno bogatstvo koje je ostalo ispod Tuzle, nakon povlačenja Panonskog mora u Crno more prije 10 miliona godina, u vidu slane vode i kamene soli.

Dio Panonskog mora ponovo je vraćen na površinu Tuzle izgradnjom jedinog slanog jezera u Evropi – Panonskog jezera u strogom centru grada.

Prošlost i kulturna tradicija grada Tuzle seže daleko u prošlost, sve do neolita – mlađeg kamenog doba, a možda i dalje.

Unutar kompleksa Panonskog jezera, izgrađen i otvoren je prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi.

Rejhana Dervišević, profesorica na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli kazala je kako je Tuzla zapravo nastala na jednom jedinstvenom geološkom okolišu.

  • ‘Ovdje je priroda smjestila svoja najveće blaga, so, naftu i ugalj. Znači Tuzla je grad na obalama Panonskog mora koje je egzistiralo na ovom prostoru oko 12 miliona godina’ kazala je Dervišević.

    O kompleks slanih Panonskih jezera govorio je direktor JKP ‘Pannonica’ Maid Porobić.

  • Za vrijeme posjete Panonskih jezera organizovan je i kviz zanja, a pobjednik je nagrađen poklon paketima sponzora.

    Nakon Tuzle ekipa ‘Tour de BiH’ je posjetila i jezero Modrac u Lukavcu gdje su razgovarali sa Alenom Alićem, sekretarom Udruženja ribolovaca ‘Mrena’.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje