Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Doktori medicine i stomatologije TK: Prijetnjama i ucjenama nas žele zastrašiti u UKC-u Tuzla

Preuzmite sliku

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona sutra će stupiti u generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, izuzev Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja u Tuzli, jer je ovakav potez zabranjen odlukom Općinskog suda u Tuzli, a na osnovu ranije podnesene tužbe od menadžmenata ovih ustanova.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK kažu da informacije s terena kazuju da se štrajk opstruira na sve legalne i nelegalne načine.

“U Univerzitetskom-kliničkom centru i Domu zdravlja u Tuzli u roku od 24 sata je sudskim putem isposlovana Privremena mjera zabrane štrajka. Plakati našeg sindikata se po zdravstvenim institucijama cijepaju i sklanjanju. Neljekarskom kadru se daju instrukcije da pacijente naručuju kako da štrajka nema, čime svjesno dovode pacijente u položaj šahovskih figura i troše njihovo vrijeme. Našem članstvu u pojedinim ustanovama, a posebice u UKC Tuzla se upućuju usmene i individualne prijetnje i ucjene, a sve sa ciljem zastrašivanja”, tvrde iz ovog sindikata.

Poručuju i da su njihovi stavovi kao sindikata doktora na području TK.

“Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanja! Devedeset posto ljekara ovog kantona želi i istrajaće u borbi za svoja prava – ni više ni manje nego što je to u ostatku Federacije! Ne pristajemo da se naša sudbina i zahtjevi vežu za bilo koje druge Sindikate! Štrajk počinje 4. juna 2018. tamo gdje nije sudski zabranjen. Tamo gdje jeste, svakodnevno ćemo imati polusatni štrajk upozorenja! Naši pacijenti su naša svetinja – svima koji su u potrebi, ljekarska pomoć će biti pružena! Bez kompromisa!”, zaključuju iz ovog sindikata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje