Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Decembarska noć u Tuzli: Jeziv pogled sa Ilinčice na zagađen grad (FOTO)

Preuzmite sliku

Svake godine u Bosni i Hercegovini, zbog zagađenja zraka, umre skoro 3.500 osoba, dok na nivou Evropske regije ta brojka iznosi 400.000.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH je na drugom mjestu sa stopom smrtnosti zbog zagađenosti zraka, a jedino Sjeverna Koreja ima veću stopu smtrnosti u svijetu.

U proteklim danima mjerne stanice u Tuzli bilježile velike koncentracije opasnih tvari u zraku, a parametri štetnih tvari višetruko su više od dopuštenog. Meteorolozi ukazuju da do poboljšanja stanja može doći isključivo pomoću prirodnih utjecaja, odnosno da bi Tuzlacima pomogao samo jači vjetar s planine Majevice.

U zimskim danima pogled sa Ilinčice na ‘grad soli’ nije bajkovit i romantičan, već jeziv i zabrinjavajući.

 • Povišene vrijednosti zračnih polutanata otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kiseonika u krvi i plućima, posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece. Dugoročan boravak u sredinama sa visokim nivoom aerozagađenja velik je faktor rizika za obolijevanje od hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i pogoršanje već postojećih oboljenja, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

  Potrebno je smanjiti kretanje na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka. Hroničnim bolesnicima, ali i zdravim osobama, naročito djeci, preporučuje se da što više vremena provode na svježem vazduhu i sredinama sa niskim nivoom aerozagađenja.

  Dok traju epizode visokog zagađenja zraka, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda. Naročito je važno da hronični bolesnici, starije osobe, djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

  Takođe se ne preporučuju vježbe i trčanje na otvorenom, jer se na taj način zbog dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća. Potrebno je smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.

  Iz Zavoda ističu da postoji mnoštvo aerozagađivača i bezbroj njihovih kombinacija, ali se ipak izdvajaju neki za koje se zna da nanose najveću štetu ljudskom zdravlju i životnoj sredini. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,