Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Danas protest građana: U Tuzli i jutros prekomjerne vrijednosti štetnih čestica u zraku

U Tuzli će danas u 17 sati biti održan protest građana zbog enormno visoke zagađenosti zraka, a podaci s mjernih stanica u tom gradu i jutros pokazuju prekomjerne vrijednosti štetnih PM čestica.

Trenutne izmjerene vrijednosti polutanata na mjernim stanicama u Tuzli su u dozvoljenim satnim vrijednostima, dok su štetne čestične materije (PM) tri puta iznad dozvoljene granice. Primjerice, trenutno je kod Robne kuće Tuzlanska izmjereno 200 mikrograma po metru kubnom što je četiri puta iznad dozvoljene granice.

Zbog sve lošijeg stanja u pogledu aerozagađenja, prosvjede u Tuzli će organizirati nekoliko nevladinih organizacija koje smatraju da institucije, posebno gradske vlasti, hitno trebaju početi realizaciju mjera koje su stručnjaci ranije predložili.

Provedba mjera, smatraju ekolozi i stručnjaci okolinske sigurnosti, može već sada početi s obzirom da postoje sredstva koja na godišnjoj razini prelaze pet miliona KM na osnovu odštete od aerozagađenja, a koje Gradu Tuzla daje Elektroprivrede BiH.

Također, i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uplaćuje oko milion KM na račun Grada Tuzla na osnovu odštete koje za aerozagađenje uplaćuju veliki zagađivači.

Sredstva za mjere povećanja energijske efikasnosti se mogu osigurati iz proračuna Vlade TK, iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH te iz evropskih fondova. Procjene stručnjaka govore da bi se kreditom od 30 miliona KM mogla izvršiti potpuna toplifikacija Tuzle, a što bi dovelo do smanjenja aerozagađenja.

Na posljedice prekomjernog zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, upozoreno je jučer na pres-konferencije Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na kojoj je rečeno da je sve veći broj pacijenata s bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća u TK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,