Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čestitka povodom 9. maja gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle

Preuzmite sliku

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji čovječanstva, kada su pobjeđeni fašizam i nacizam, najveće ideološke prijetnje koje su se pojavile u novijoj historiji. Iako neki pokušavaju revidirati historijske činjenice, nikad nećemo zaboraviti istinu o partizanima koji su ustali protiv zla i svojom borbom nas svrstali na pobjedničku stranu historije.

Nažalost, pobjedom protiv fašizma 1945. godine, fašizam nije zauvijek pobjeđen i zato je zadatak svih nas da insistiramo na neprekidnom njegovanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. Antifašizam jeste i uvijek će ostati naše opredjeljenje u borbi za osnovne ljudske vrijednosti, sretniju i perspektivniju evropsku budućnost kojoj težimo.

Dužni smo, na ovaj značajni datum, odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma.

Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.

Dr.sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje