Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BKC TK počeo pripreme za 11. Bijenale umjetnosti minijature BiH

Preuzmite sliku

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koje će biti održano od 20. oktobra do 20. novembra.

Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike, saopćeno je iz BKC-a Tuzlanskog kantona.

Rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC-u TK Hari Ejubović kazao je da Bijenale treba agresivniju međunarodnu promociju koja bi trebala rezultirati većim brojem učesnika.

– Ove godine smo planirali u programske aktivnosti uključiti i značajne umjetnike i kritičare iz regije. Pored već standardnih nagrada planirane su i novčane, a sve u cilju što brojnijeg odziva značajnih umjetnika koji stvaraju u ovom obliku i formi likovnog izražavanja – istakao Ejubović.

U aktivnostima koje trebaju biti realizirane do početka manifestacije, organizatori su planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, bit će objavljen u aprilu, saopćeno je iz BKC-a TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje