Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Barutana na Gradini u Tuzli postaje zaštićeni spomenik i turistička atrakcija (FOTO)

Preuzmite sliku

Tuzlanska barutana propada i prepuštena je zaboravu već dugi niz godina. Ipak, zahvaljujući Udruženju “Zmajevo srce” koje je odlučno da aktuelizira temu obnove i adaptacije barutane na Gradini, bi ova utvrda mogla uskoro postati poznata turistička atrakcija u Tuzli ali i kulturno-historijsko naslijeđe Tuzle.

“Borba za barutanu traje nekoliko godina. Razne inicijative su pokretane od udruženja građana, neformalnih grupa, pa do vijećnika u gradskom vijeću. Napokon, na narednoj sjednici skupštine TK će se naći nacrt zakona, što bi u prevodu značilo da će barutana postati zaštićeni spomenik”, rekao je Omer Isović, predsjednik Udruženja “Zmajevo srce”.

Isović ističe kako je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK uporedo radio na aktivnostima kako bi se barutana spasila.

Saradnik ispred Zavoda, Rusmir Djedović, smatra kako se još nijedan historičar ali ni arhitekta nije usudio da krene s istraživanjem barutane kako bi napisao poseban rad. Ističe kako još uvijek Zavod posjeduje najviše podataka, te da oni smatraju da je barutana nastala krajem 17., početkom 18. stoljeća.

“Austrougari su na planu iz 1880. godine ucrtali jednu utvrdu s dvije kule, i napisali Pulver magacin- barutni magacin. Poslije je napuštena, a narod je magacin počeo zvati barutana.”, kaže Djedović, te dodaje: ” Mi smo par puta pravili projekte, aplicirali, pokušavali dobiti sredstva, ali nismo uspjeli. Još prije deset godina je pripremljen nacrt zakona o zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa ali je tek ova vlada preuzela taj nacrt i uputila ga u dalju proceduru.”

Djedović ističe da je potrebno za naredne tri godine obezbijediti sredstva za tri projekta. Prva faza je obnova i zaštita barutane, te će za adaptaciju biti izdvojeno 17.000 KM.

Iz Udruženja “Zmajevo srce” smatraju da će barutana uz tu finansijsku pomoć uskoro postati poznato turističko mjesto.

“Mi smo kao udruženje na sebe preuzeli jedan dio aktivnosti. Već od prvih koraka ćemo krenuti s aktivnostima popularizacije barutane. Planirali smo raditi likovne kolonije, književne večeri, predstave na otvorenom. Također, planiramo formirati i streličarski klub koji bi na tom mjestu imao svoje poligone.”, rekao je Isović.

Ovo udruženje usmjerava sve svoje aktivnosti na spašavanje barutena, a u tome im pomažu i druga udruženja koja shvataju vrijednost ove utvrde.

Direktor Eko života Osmanović Jasmin naglašava kako su prepoznali značaj ovog projekta.

“Eko život će aktivno učestvovati u čišćenju i uređenju barutane, a i poslije ćemo nastaviti da održavamo tu lokaciju, kako se više ne bi skupljao otpad na tom mjestu.”, rekao je Osmanović.

U aktivnostima čišćenja područja barutane će učestvovati i organizacija “Let's do it Tuzla”, te pozivaju sve građane Tuzle koji žele pomoći da dođu u subotu na područje barutane11 sati kako bi se akcija uspješno izvela.

„U aktivnostima “Let's do it Tuzla” smo uspjeli da pokrenemo preko 6.500 mladih ljudi. Očistili smo preko 300 tona ilegalnih deponija, zasadili preko 6500 sadnica raznih vrsta drveća. Mi uvijek nastojimo da podržimo slične projekte i aktivnosti koje se bave očuvanjem i zaštitom životne sredine. Poseban značaj ove akcije se ogleda u očuvanju posebnog spomenika, te na ovaj način pokazujemo da se bavimo očuvanjem kulture i historije grada Tuzla.”, rekao je Adnan Imamović.

Udruženje “Zmajevo srce” je iskoristilo ovu priliku da upozna javnost i sa planovima za obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Dan državnosti BiH je jedan od najvažnijih praznika u našoj državi, ipak mi smatramo da se ne obilježava adekvatno. U saradnji sa SABNOR-om TK smo pripremili posebno obilježavanje praznika. Planirali smo napraviti malonogometni turnir koji će se održati 23. i 24. novembra, te turnir u sjedećoj odbojci. Želim istaknuti da će ekipe na turnirima nositi imena narodnih heroja,a kao finalnu manifestaciju ćemo pripremiti prigodni kulturno zabavni program na Trgu slobode.”, rekao je Omer Isović.

Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a, je istakao kako se obilježavanje praznika treba što atraktivinije predstaviti kao znak kulture sjećanja i vrednovanja važnosti tog datuma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,