Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Badnje veče u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Preuzmite sliku

Pravoslavni vjernici uz molitvu večeras su zapalili badnjak, ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića i tako obilježili početak proslave Badnje večeri.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena. U pravoslavne domove unosi se badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio. Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti, koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja veče je porodični praznik kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta. Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike. Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela. (Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,