Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Turske u Tuzli: Mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje između Tuzle i Turske

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Haldun Koç sa saradnicima, sastali su se danas u Gradskoj upravi.

Tokom sastanka razgovarali su o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između Grada Tuzla i Republike Turske, sa ciljem smanjenja broja nezaposlenih.

Obradovani smo danas posjetom visokoga gosta, Nj.E. Ambasadora prijateljske Republike Turske u BiH Halduna Koça. Ja sam prvo izrazio zahvalnost za podršku koju prijateljska Turska daje BiH. Velika podrška razvoju ekonomije BiH, posebno davanje privilegija za robu iz BiH, kada se iz BiH izvozi u Tursku, što je pojačalo izvoz mesa u Tursku iz BiH. Onda to zahtjeva i razvoj stočarstva, mesne industrije, proizvodnje silažnoga žita, dakle pokrenut je zahvaljujući podršci Republike Turske BiH čitav jedan lanac. Počeli su i kargo letovi sa tuzlanskog aerodroma, zavrtio se točak razvoja. I naravno da smo razgovarali o nekim projektima, koji su vezani direktno za Tuzlu, a čije je dogovaranje i realizacija u toku“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nakon sastanka.

Između ostalog istaknuto je da se pored ekonomske, posebna pažnja treba posvetiti saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Turske na polju razvoja i očuvanja kulture i kulturno istorijskog naslijeđa.

„Danas sam sa članovima delegacije boravio u kurtoaznoj posjeti kod gradonačelnika grada Tuzla i mogu ocjeniti ovu posjetu veoma korisnom i veoma konstruktivnom. Nadovezat ću se na ono što je gradonačelnik rekao, jedna od tema našeg današnjeg susreta je bila razmatranje mogućnosti za unapređenje saradnje u realizaciji razvojnih projekata, projekata iz oblasti kulture i projekata, koji prije svega, imaju za cilj povećanje broja radnih mjesta. Znači, kako implementacija postojećih tako i povećanje broja takvih projakata, koji će našu saradnju dodatno unaprijediti i osnažiti. Razgovarali smo o projektima koji će u narednom periodu obilježiti našu saradnju i koji će biti odraz i pokazatelj politike koju naša zemlja, Republike Turska, pruža i razvija u BiH.

To je politika unapređenja saradnje i veza koje su, kada govorimo o političkim odnosima, zaista na izvrsnom nivou. Cilj je prenijeti te dobro razvijene i održavane političke odnose i na sve moguće druge sfere društva i druge projekte razvijanja, koji su bili jedna od tema naših današnjih razgovora. Zajednički smo konstatovali da je potrebno unapređivanje i osnaživanje ove saradnje. Politika koju naša zemlja pokazuje ne pravi nikakvu razliku među gradovima, regijama ili opštinama. Imamo isti i podjednak pristup i isti nam je i podjednak cilj prema svim oblastima, a to je pomaganje i unapređenje saradnje kroz realizaciju konkretnih projekata. U narednom periodu razmotriti ćemo djelovanje i rad Turske agenicije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA i Ziraat banke, u ovom području, kako bi oni svojim prisustvom i još većim zalaganjem pomogli da što brže realizujemo projekte koji nam se budu ponudili. Želim se zahvaliti gradonačelniku Imamoviću na gostoprimstvu, srdačnosti i iskrenosti“, izjavio je Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje