Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sprema li se čistka na bh. fakultetima?

korupcija6
Preuzmite sliku

Popularno

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) od marta ove godine dobila je tri anonimne prijave koje se odnose na korupciju na univerzitetima u BiH. O imenima aktera ne mogu govoriti dok od nadležnih institucija ne dobiju povratne podatke.

korupcija6

Iza rešetaka

Odgovor je to iz ove institucije na našu molbu da prokomentiraju uvriježeno mišljenje da brojne indicije o prisustvu korupcije na bh. univerzitetima ne budu provjerene . Za razliku od toga, u najbližem bh. susjedstvu, u Hrvatskoj, krenuli su u nemilosrdan obračun s ovom pošasti, pa se svako malo iza rešetaka nađu podmitljivi profesori, ali i studenti koji daju novac za ocjenu u indeksu.

– Očekujemo od nadležnih institucija da nam odgovore šta su poduzele u ovim slučajevima, kao i punu saradnju svih institucija u prevenciji i borbi protiv korupcije. Jedino na taj način, ujedinjeno i koordinirano, možemo stati ukraj korupciji i krenuti stopama kolega iz Hrvatske, koji su otpočeli žestok obračun s ovim oblikom kriminala – kazao nam je direktor Agencije Sead Lisak.

Ima napretka

Da je korupcija poprilično prisutna na univerzitetima u BiH, tvrdi i Mirza Efendić, projektni koordinator Udruženja “Vesta”, koje se bavi ovom problematikom. Kaže da su različita istraživanja u proteklim godinama iznjedrila dosta konkretnih slučajeva i imena. Epilog se, pak, tvrdi on, ne vidi.

– To je dugotrajan proces, koji zahtijeva određeno vrijeme. Određenog napretka ima. Ako kompariramo s Hrvatskom, situacija se priližava toj tački kada će APIK dobiti efektivnu snagu da može vršiti daljnji utjecaj da se slučajevi korupcije procesuiraju – kazao nam je Efendić.

Snimak profesorice koja traži novac

Ivana Korajlić iz “Transparency Internationala BiH” potcrtala je da, uprkos brojnim aferama, u BiH još niko nije završio u zatvoru zbog korupcije.

– Na svakom koraku vidite profesore koji ukazuju da drugi profesori nečasno obavljaju svoj posao, vidite studente koji se žale na profesore… Na kraju se to sve završava sa “rekla-kazala”. Imali smo slučaj postojanja snimaka na kojima se vidi jedna profesorica koja iznosi cifre, uslovljava učenike da njoj moraju plaćati instrukcije, kako bi uopće izašli na ispit…To je najdirektniji dokaz, ali na kraju ništa konkretno se nije desilo – kaže Korajlić.

Prijave pristigle u APIK

Sarajevo – Mito za profesora i za kolegu

Na jednom od sarajevskih fakulteta studentica je, prema navodima iz prijave, putem posrednika, također studenta, dala profesoru mito i položila ispit. Novac za posredovanje, kako se tvrdi, uzeo je i posrednik primopredaje.

Banja Luka – Najlošiji dobio posao

Na jednom banjalučkom fakultetu asistent profesora je, kako je navedeno u prijavi, na ovu poziciju “izabran s najnižim prosjekom ocjena”.

Sarajevo – Ispit košta 60 KM

Na jednom sarajevskom fakultetu, tvrdi se u prijavi, profesor studentima prolaznu ocjenu naplaćuje “po 60 KM i više”.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: