Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani iz BiH kupuju crkve i pretvaraju ih u džamije

crkva-dzamija
Preuzmite sliku

Popularno

Od početka svjetske krize 2008. godine prodato je više od 300 crkava, od čega samo prošle godine 138.

crkva-dzamija

Švedsku, kao i još neke evropske države, nije mimoišla islamizacija, što pokazuju primjeri novog vjerskog biznisa – muslimani iz Bosne i Hercegovine u zemlji na sjeveru kontinenta kupuju “propale” crkve i pretvaraju ih u džamije.

O vjerskom biznisu u Švedskoj svjedoči potez efendije Abduramanovskog, koji je sa opštinom Gislaved potpisao ugovor o kupovini jedne crkve koju će preurediti u džamiju.

Efendija je, prenosi sarajevski “Dnevni avaz“, precizirao da je crkvu kupilo 350 Bošnjaka koji nakon ratnog izgnanstva žive u Gislavedu, uz konstataciju da su bili “vješti pregovarači – početnu cijenu od 1,7 snizili su na 1,2 miliona kruna.

Zanimljivo je kako je efendija Abduramanovski uspio “srediti” sve papire za džamiju: posao je prebacio na jednog arhitektu, koji je u dopisu opštini napisao da se namjena objekta neće mijenjati – ostaje vjerski.

“Bunili su se neki, ali sve je bilo po zakonu”, naveo je efendija i podsjetio da se u novije vrijeme događaju pozitivni procesi, odnosno da se Bošnjaci ne sele u Tursku nego na Zapad, među hrišćanski svijet.

Da ovo nije jedinstven slučaj sarajevski dnevnik podsjeća da su ljetos Bošnjaci u Švajcarskoj, takođe, kupili jednu protestantsku crkvu i preuredili je u džamiju.

Kroz istoriju su mnoge crkve širom svijeta nasilno pretvarane u džamije (najpoznatija je Aja Sofija). Ako ništa drugo, danas se to radi sasvim legalno, po zakonima, mada ostaje utisak da iza toga stoje i određeni politički interesi i namjere.

Od početka svjetske krize 2008. godine prodato je više od 300 crkava, od čega samo prošle godine 138. Crkvene zajednice ne mogu vraćati kredite, pa ih preuzimaju banke kao hipoteku i prodaju na tržištu, a jedan dio tih crkava kupuje i Islamska zajednica.

Činjenica da se crkve prodaju govori da je hrišćanstvo u savremenom globalnom društvu izgubilo “tržišnu vrijednost”, dok je, primjećuje bosansko-hercegovački dnevnik, “šest vijekova mlađi islam u “punom mladalačkom zanosu”.

Tuzlanski.ba / Foto: Denis Bašić / Ilustracija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: