Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Damir Nikšić: “Zumzara zuji Sulji i Muji” (VIDEO)

damir-niksic-5
Preuzmite sliku

Popularno

Novi video zapis objavljen je na kanalu bosanskohercegovačkog konceptualnog umjetnika Damira Nikšića…

damir-niksic-5

Nakon posljednjeg video zapisa “Idi bolan umij se, okupaj se” na youtube kanalu Damira Nikšića danas se pojavio i novi pod nazivom “Dijargoza”. Damir Nikšićbosanskohercegovački konceptualni umjetnik (rođen 6. decembra 1970. godine Brezovo Polje kod Brčkog).

Ovog umjetnika na našem portalu prvi put smo predstavili nakon predsjedničkih izbora u SAD kada je Damir snimio pjesmu posvećenu američkom predsjedniku Obami: Bosanac posvetio pjesmu Obami: “Nema frke, nema drame dok je nama našega Obame” (VIDEO)

Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo.

U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti.

Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Živi i radi u Stockholmu i Sarajevu.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: