Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji je proizvođač prodao najviše automobila prošle godine?

Preuzmite sliku

Prodajni rezultati iz 2022. godine pokazali su da je Toyota treću godinu zaredom najprodavaniji automobilski brend na svijetu, čak i pored ogromnog pada potražnje za njihovim vozilima na japanskom tržištu. U tesktu saznajte i ko je drugi najprodavaniji proizvođač automobila na svijetu.

Toyota je u 2022. prodala 10,5 miliona vozila, i na taj način odbranila titulu najprodavanijeg automobilskog proizvođača na svijetu.

Globalna prodaja ovog automobilskog giganta, koji uključuje i proizvođača kamiona Hino Motors i brend Daihatsu, pala je za 0,1 posto. Ipak, rekordna prodaja u inostranstvu od 8,6 miliona vozila je pomogla da se nadoknadi pad od 9,6 procenata na domaćem tržištu, gde je prodato 1,9 miliona vozila.

Na drugom mjestu po globalnoj prodaji nalazi se Volkswagen Grupa koja je zabilježila svoj najlošiji rezultat u poslednjih deset godina, sa 8,3 miliona isporučenih vozila. Na ovaj pad prodaje najviše su uticala zatvaranja zbog koronavirusa u Kini, kao i poremećeni lanci snabdijevanja na koje je uticao rat u Ukrajini.

Iako čelnici Toyote tvrde da i dalje imaju ograničenja na polju snabdijevanja mikročipovima, snažna potražnja u Aziji i povećanje proizvodnih kapaciteta i optimizacija u Aziji i Sjevernoj Americi, pomogli su da japanski proizvođač bude najprodavaniji brend na svijetu. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,