Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto auto neće da se upali nakon obilne kiše? Ovo je 9 mogućih problema

Preuzmite sliku

Ovih dana se suočavamo s kišovitim vremenom, kada naš automobil može da nam priredi razna neprijatna iznenađenja. Mnoge stvari mogu da pođu naopako, a jedna od njih je da auto uopšte neće da se upali.

U ovakvim slučajevima, uvijek sumnjamo da je crko ili se ispraznio akumulator, međutim, ponekad je potrebno da uradimo detaljnu inspekciju vozila da bismo saznali ko je zaista glavni krivac, što naš automobil neće da se pokrene nakon ili za vrijeme kiše.

Akumulatori su dizajnirani da obezbjede električni impuls za motor, koji ga pokreće. Oni su zbog toga praktično najvažnija komponenta našeg vozila. Bez aukumalotra, motor ne može da se pokrene, zbog čega vozači moraju da znaju kako da održavaju bateriju svog vozila i izbjegnu njeno potpuno pražnjenje.

Zašto automobil neće da se upali nakon kiše?

Postoji nekoliko uobičajenih problema koje može izazvati kiša vašem automobilu.

Spor akumulator

Akumulator može imati lošije performanse kada su napolju niske temperature. Takvi vremenski uslovi mogu skratiti njegov životni vijek. Dakle, razlog zašto se automobil sporo pali može biti činjenica da i akumulator sporo radi.

 • Istrošen akumulator

  Ako je akumulator prazan nakon kiše, do toga je možda došlo jer je nedovoljno izolovana žica akumulatora bila izložena vlagi tokom vožnje na mokrom puta, zbog čega je oštećena.

  Slabi terminali

  Terminali akumulatora mogu da se olabave ili imaju previše rđe na sebi. To može izazvati prestanak funkcionisanja akumulatora, a samim tim i nemogućnost paljenja vozila.

  Faličan starter

  Starteru vašeg automobila je dodijeljen zadatak da iskoristi kapacitet akumulatora. Evo kako je to moguće. Kada ubacite ključ i okrenete ga, starter bi trebalo da pokrene motor. On omogućava klipu da obezbjedi usis koji uvlači mješavinu vazduha i goriva u cilindar. Kada starter ne radi kako treba, automobilu će trebati više vremena da se pokrene.

  Stare ili mokre žice

  Žice u starim automobilima postaju izložene opasnosti ako se ne zamjene ili ne poprave na vrijeme, a ponekad one mogu dovesti do kratkog spoja ako vozite tokom padavina.

  Loš alternator

  Loš alternator neće obezbjediti punjenje akumulatora, koji će morati da obezbjedi napajanje farovima i svim ostalim dodacima i sistemima u automobilu. To će dovesti do brzog pražnjenja akumulatora. U zavisnosti od toga koliko je već bio pun i koliko je star, akumulator može da se isprazni za od nekoliko minuta do nekoliko sati.

  Neispravan prekidač za paljenje

  Kao i starter, prekidač za paljenje takođe može biti neispravan.

 • Neispravan solenoid

  Neispravan solenoid može izazvati sporije pokretanje ili nemogućnost pokretanja automobila. Solenoid povezuje starter i akumulator.

  Loša svjećica

  Tokom vožnje po mokrom putu, voda može doći do područja motora gdje se nalazi svjećica, a mala kap vode unutar poklopca zavojnice može sprečiti automobil da se pokrene.

  Zaključak

  Ovo su samo neki od mogućih kvarova koji mogu spriječiti vaš automobil da se upali. Kako biste izbjegli ovaj problem, naš savjet je da kad ste za volanom tokom kiše, ne vozite pretjerano brzo i izbjegavate bare.

  U slučaju da je problem u svjećici, trebalo bi da skinite poklopac svjećice i osušite ga ako je mokar, a onda pažljivo očistite svjećicu prije nego što je zamijenite.

  Ako se automobil ne pali zbog akumulatora, probajte da ga napunite. Ako to ne daje rezultate, moraćete da ga zamijenite novim.

  Na kraju treba reći da ako se ne razumijete u automobile, proces dijagnostikovanja problema ostavite auto-mehaničarima, koji će uz pomoć svog znanja i iskustva lakše identifikovati razlog što vaše vozilo neće da se upali, prenosi City Magazine

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,