Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Volkswagen povlači 26.000 automobila iz Australije

volkswagen-vw logo
Preuzmite sliku

Njemačka kompanija Volkswagen objavila je da će u Australiji opozvati gotovo 26.000 vozila zbog potencijalnih problema s mjenjačem.

volkswagen-vw logoVolkswagen će u Australiji opozvati modele Golf, Jettu, Passat, Polo i Caddy, proizvedene između juna 2008. i septembra 2011. godine.Opoziv se odnosi na 25.928 vozila opremljenih 7-ostepenim mjenjačem (DQ200) s dvostrukom spojkom (DSG) nakon što su se vlasnici žalili na kvarove prijenosa i motora koji su uzrokovali gubitak snage.

“U izolovanim slučajevima, elektronički kvar na upravljačkoj jedinici unutar mjenjačke kutije može dovesti do prekida u napajanju”, navodi se u saopštenju.

Volkswagen je prošlog mjeseca opozvao gotovo 91.000 automobila u Japanu, navodeći potencijalne probleme s mjenjačem, što je već dovelo do opoziva u Kini. Problemi nastaju zbog tople i vlažne klime, ekstremnog stani-kreni saobraćaja, te zagađenja tipičnih za neke azijske gradove.

Australijanska vlada istražuje izvještaj o problemima s gubitkom snage kod Volkswagenovih automobila. Među istragom je i smrt žene koja je poginula kada je kamion udario njen golf sa ručnim mjenjačem iz 2011.

Volkswagen ističe kako mehanički problemi ne utiču na automobile koji se sada proizvode i prodaju.U opozvanim automobilima Volkswagen će zamijeniti mjenjačku kutiju bez dodatnih troškova za vlasnika. Takođe, ponovno će biti ažurisan softver vozila.

Lokalne novine izvijestile su kako su ih kontaktirale stotine vlasnika automobila koji su imali problema sa svojim vozilima.

Kompanija je ranije objavila da su visoko tehnološki DSG automatski mjenjači, koji se koriste u ovim automobilima, proizvedeni u Evropi i ne zahtijevaju opoziv vozila.

U prošloj godini Volkswagen je prodao 3,17 miliona vozila u azijsko-pacifičkoj regiji, od čega ih je 2,81 miliona bilo u Kini. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: