Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: Hakeri bez problema mogu provaliti u mnoge automobile i napraviti veliku štetu

Preuzmite sliku

Hakeri s lošim namjerama mogli bi napraviti veliku štetu

Koliko su automobili otporni na hakerske napade? Posljednje istraživanje pokazuje ogromne slabosti, koje vješti hakeri mogu iskoristiti za maliciozne operacije. Američki haker Sam Curry i njegov tim proveli su opsežna istraživanja marki automobila i sigurnosti njihovih softverskih sistema. Tokom svog istraživanja Curry je otkrio mnoge sigurnosne propuste u softveru marki kao što su BMW, Mercedes, Toyota i Kia.

U markama kao što su Mercedes, BMW i Ferrari, Curry je mogao pregledavati i uređivati ​​velike dijelove računa vlasnika i zaposlenika kompanije. Za marke kao što su Kia, Honda, Nissan i Hyundai, hakovanje je otišlo još dalje. U tim je automobilima mogao otključati automobile, pokrenuti motor, zaustaviti motor, locirati vozilo, upaliti svjetla i još mnogo toga pomoću hakovanja. U Kijama je mogao čak i daljinski pristupiti kameri od 360 stepeni i gledati slike automobila uživo.

U markama Land Rover, Jaguar, Ford i Toyota, Curry i njegov tim uspjeli su pristupiti ličnim podacima vlasnika automobila, čak i privatnoj adresi u nekim slučajevima. Poenta priče je da bi proizvođači automobila trebali ozbiljnije pristupiti zaštiti automobila. Hakeri s lošim namjerama mogli bi napraviti veliku štetu, piše Revija Hak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,