Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tihi ubica: Kako prevazići pospanost tokom vožnje?

Preuzmite sliku

Pospanost je izravno, ili neizravno često krivac za brojne saobraćajne nesreće i ne pojavljuje se kod vozača samo noću već i tokom dana. Naročiti kod vozača koji pokušavaju odjednom “odvaliti dugu turu”, piše jutarnji.hr

Prvo i osnovno je kad osjetite umor najbolje je odmah zaustaviti auto i prekinuti vožnju. Tu nećete pogriješiti.

Brojna su istraživanja pokazala da je najčešći uzrok pospanosti za volanom neprospavana ili nedovoljno prospavana prethodna noć, a premda je zaspati za volanom najveća noćna mora svih vozača, što može završiti kobno, i pospanost također sprječava sigurnu vožnju.

Doduše, novi automobili većinom imaju sisteme koji otkrivaju pospanost za volanom mjerenjem broja treptaja ili detektiranjem vijuganja u traci te šalju upozorenja koja vozača podsjećaju da je bolje da odmore nego da voze, međutim, većina modela na cestama nema ovu tehnologiju.

Zato postoje tradicionalne i poznati načini koje koriste iskusni vozači poput uzimanja pauze svaka dva sata, ili izbjegavanja vožnje u određeno doba dana (14 do 16 i 03 do 05 sati). Preporučljivo je kad se zaustavite i prošetati ili se istegnuti kako biste “razbistrili glavu”.

No, osim standardnih savjeta kako ostati budan za volanom postoje i neki manje konvencionalni trikovi.

 • Pjevanje

  Pjevanje je učinkovit način da se izbjegne osjećaj pospanosti. Možete pritom uključiti radio ili reproducirati vlastiti popis jer je muzika prirodni stimulans, poboljšava raspoloženje, a najbolji žanrovi su elektronička muzika i rock. Isto tako, ako putujete u društvu razgovarajte, a pospani suputnik koji šuti svoje stanje može prenijeti i na vas.

  Aktivno žvakanje

  Aktivno žvakanje također pomaže u cilju “razbijanja” pospanosti, no imajte na umu da jedenje sendviča ili čipsa može odvratiti pozornost od vožnje, ali žvakaća guma ili bomboni ne mogu. Razlog: prisiljavaju vozača da stalno pomiče usta: također je poželjno odabrati intenzivan okus kao što je menta.

  Nadalje, važno je imati svježinu u automobil, posebno ljeti

  Toplota potiče pojavu umora i spavanja tokom vožnje, a pritom treba imati na umu da vam zrak iz otvora ventilacije nije usmjeren izravno na lice, već na tijelo ili ruke.

  Aplikacije

  Za one koji putuju sami, postoje korisne aplikacije za smartphoneove i za pametne satove koji pomažu vozaču da ostane budan i usredotočen, poput Drive Awake, Anti Drowsy Driv, Driver Sleep Alert ili Sleep Driving Alarm.

  Stimulativna pića uz opreznost

  I na koncu, morate biti posebno oprezni sa stimulativnim pićima. Kafa, čaj i kola imaju učinke, ali kratkoročne. Kada prođe njihovo djelovanje, umor se vraća i može biti još izraženiji. Stručnjaci ne preporučuju više od dvije šolje kafe na dužem putovanju…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,