Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dešava sa motorom ako u automobil sipate pogrešno gorivo?

Preuzmite sliku

Popularno

Sipanje pogrešnog goriva u vaš automobil može biti skupa greška ako pokušate da ga vozite, ali evo šta treba učiniti ako vam se to dogodi.

Iako zvuči nevjerovatno, procjenjuje se da svaka 3-4 minuta neki vozač sipa pogrešno gorivo u rezervoar svog automobila.

Ako vam se to nikada nije desilo, budite zahvalni, ali nemojte ismijavati nesretne vozače kojima se to dogodi.

Dekoncentracija, umor, stres, ili čak i stara, dobra zaboravnost mogu nas lako uključiti u ovu statistiku na sljedećem putovanju i svraćanju na benzinsku pumpu.

Miješanje benzina u dizel motor nije kraj svijeta sve dok na vrijeme shvatite svoju grešku, dakle odmah u pumpi.

 • Neizbježno je suočavanje sa problemima i troškovima, ali najveća šteta se dešava tek kada krenete da vozite automobil. Ako imate malo sreće, možete završiti samo sa nekoliko stotina eura štete.

  Najveći broj pogrešnih sipanja, čak oko 95%, dešava se prilikom sipanja benzina u dizel motor. Suprotna greška je rjeđa zbog toga što su “pištolji” na pumpama za dizel širi od benzinskih.

  Najmanje štete imaćete ako brzo shvatite da sipate pogrešno gorivo, jer je utvrđeno da do pet odsto benzina u dizel gorivu neće ostaviti posljedice. 

  Ako vam nije pun rezervoar, problem možete riješiti dosipanjem dizela tako da odnos bude 95-5% u korist ovog goriva. Ukoliko, pak, to nije moguće uraditi, potrebno je istakanje goriva iz rezervoara.

  Šta kada naspete benzin u dizel automobil?

  Paljenje motora je najveća greška koju možete napraviti, jer čak i ako zapravo ne pokrenete motor, davanje kontakta može da pokrene pumpu za gorivo, koja odmah može da usisa benzin.

  U tom slučaju je potrebno isušivanje i ispiranje. Ukoliko ste pokrenuli motor, slijedi mnogo gori scenario.

  Savremeni dizel motori koriste mnogo tehnologija kako bi ispunili zahtjevne ekološke norme, a zadržali visoku efikasnost i ekonomičnost.

 • Stoga sastavni dio čine skupe pumpe visokog pritiska i injektori sa zajedničkom šinom sa finim tolerancijama.

  Te pumpe za gorivo su podmazane samim dizel gorivom, a ako umjesto njega prođe benzin, njegove osobine eliminišu efekat podmazivanja.

  Pumpa za gorivo koja radi bez podmazivanja uskoro će početi da stvara unutrašnje trenje jer se njegove površine metala zajedno mijenjaju.

  Onda će početi da se raspada, a to zauzvrat stvara potres – potencijalne mikroskopske čestice od metala koje mogu još više oštetiti motor vašeg automobila dalje niz sistem.

  To su injektori visokog pritiska dizel motora koji su sljedeći na liniji pucanja. Oni dovode gorivo u cilindre motora kroz vrlo fine rupe i sa pažljivo dizajniranim mlazom prskanja.

  Ako metalni opiljci stignu do sistema za ubrizgavanje, jednostavno će blokirati neke ili sve rupe, a zamjena zajedničkog sistema za ubrizgavanje košta i više hiljada eura.

  Dalji problemi sa pogonskim gorivom mogu biti uzrokovani korozivnim kvalitetima benzina, koji mogu degradirati zaptivke u dizel sistemu.

  U najmanju ruku, cijeli sistem će morati da se pregleda i procjeni za oštećenje, kao i da se isprazni pomoću gasa za čišćenje.

 • Ako ste vozili automobil sa benzinom u dizel motoru, nemojte paničiti!

  Važno je napomenuti da vožnja automobila na veoma kratkom rastojanju sa pogrešnim gorivom ne znači nužno i oštećenja vitalnih komponenata.

  Štaviše, stručnjaci za rješavanje problema prilikom sipanja pogrešnog goriva tvrde da su se mnogi vozači požalili na problem tek kada bi motor stao nakon nekoliko kilometara, bez dugotrajnih štetnih efekata.

  Međutim, vožnja dizel automobila sa benzinom u rezervoaru će uzrokovati ozbiljne i skupe štete u prilično kratkom redoslijedu, a potencijalni troškovi obimne popravke nisu vrijedni kockanja.

  Čak i ako se izvučete sa pokretanjem motora ili vožnjom bez oštećenja, šteta i dalje može biti skupa. To je zbog toga što ispuštanje i ispiranje linija za gorivo i motora je mnogo težak proces, mnogo komplikovaniji od ispiranje rezervoara.

  Pet savjeta ukoliko sipate benzin u dizel motor: 

  1. Odmah prestanite da sipate – ako ste sipali samo benzin, neki stručnjaci tvrde da postoji šansa da se izvučete. Sve dok u vašem rezervoaru nema više od 5% benzina u odnosu na dizel.

  Ako želite da rizikujete i vozite, često se zaustavljajte i dopunjavajte rezervoar dizelom kako biste što prije smanjili procenat benzina.

  2. Obavijestite radnike na pumpi – oni će preduzeti potrebne korake jer se često susreću sa tom situacijom. Ako žele da pomjerite vaš automobil, zamolite ih da vam pomognu da ga odgurate.

 • Zapamtite – nemojte da dajete ni kontakt ključem, samo ga pomjerite dovoljno da možete da otključate volan. Ne palite kontrolnu tablu niti motor!

  3. Pozovite službu ili specijaliste za rješavanje problema sipanja pogrešnog goriva. Benzinska stanica će vjerovatno imati kontakt-podatke za odgovarajuću kompaniju ako vaša služba za pomoć ne može da pomogne.

  4. Budite sve vrijeme uz automobil (dok je bezbjedno parkiran) – rezervoar se obično može isprazniti i isprati za oko 30-40 minuta. Nakon toga ćete moći ponovo da ga napunite.

  5. Zaključajte automobil i ostavite ga ako ne možete čekati. Ne brinite o zaključavanju vrata sa centralnim zaključavanjem ako ne želite da čekate. To neće uticati na sistem goriva. (b92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,