Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Problematični već u okviru prve tri godine vlasništva: 25 modela automobila za izbjegavanje (FOTO)

Koliko god da je došlo do visokog stepena standardizacije u automobilskoj industriji, i dalje postoje modeli kojima „ništa ne fali“ godinama, dok se drugi svako malo druže s majstorima.

What Car? publikacija nam je pomogla da uvidimo kojih 25 modela automobila treba izbjegavati, jer su problematični već u okviru prve tri godine vlasništva.

What Car? je primenio provjerenu formulu u kojoj je anketirano preko 14.000 vlasnika automobila u vezi sa pouzdanošću u proteklih 12 mjeseci. Trećina anketiranih je potvrdila da je njihov ljubimac „prijavio“ bar jednu grešku.

Da bi se nedostaci kategorizovali i rangirali po obiljnosti, od vlasnika je zatraženo da odaberu oblast u okviru koje se problem desio. Ukupno je bilo 14 takvih grupa: akumulator, karoserija, kočnice, motor, električni sistem (vezan za motor), izduvni sistem, spoljašnja svjetla, sistem napajanja gorivom, mjenjač/kvačilo, trim enterijera, električni sistem (nevezan za motor), sistem upravljanja, ogibljenje i ostalo.

Takođe, redakcija je napravila upitnik u kojem su vlasnici prijavljivali koliko vremena je automobil proveo u radionici da bi se problemi otklonili i koliko su popravke koštale. Te informacije su iskorištene da bi se kreirao jedinstven sistem rangiranja, koji kažnjava modele koji su imali skupe i dugotrajne popravke, dok u isto nagrađuje one koji su se pokazali pouzdanim.

Istraživanje je pokrilo 169 modela 33 različite marke. Hajde da vidimo koji su to „nevaljalci“ u pitanju:

25. Volkswagen Polo (2009-2017.)
Rezultat: 58,8%

Tek nešto preko 20 posto vlasnika prethodne generacije Pola je prijavilo greške na svojim automobilima, a najčešća je bila vezana za električni sistem (nevezan za motor) – 15 posto, s tim što se čak polovina problema odnosila na klima uređaj. U ostalu problematiku se ubrajaju start-stop sistem, zadnja kamera i ekran info-zabavnog sistema.

 • 24. Mercedes-Benz GLA
  Rezultat 58,6%

  Vlasnici GLA su kod 42 posto automobila prijavili neku grešku. Ipak, većina (35 posto) je bila ne toliko značajna i nije sprječavala da automobil bude vožen. Svi problemi su riješeni bez troškova za manje od sedmicu dana.

 • 23. Mazda3 (2009 – 2013.)
  Rezultat: 58,4%

  Ukupno gledajući, 28 posto Mazdi3 prethodne generacije je imalo neke probleme. Modeli pogonjeni benzinskim motorima su bili problematičniji od dizel pandana. Ogibljenje, sistem upravljanja i elektrika motora su bile oblasti u okviru kojih su problemi bili najozbiljniji kod benzinskih modela. Nisu svi automobili bili popravljeni pod garancijom, a više od polovine je provelo više od jednog dana u servisu.

 • 22. Volkswagen CC dizel (2012 – 2016.)
  Rezultat: 58,0%

  Vlasnici 40 posto CC-a su prijavili neki problem na svojim vozilima. Mnogi od njih su bili vezani za električni sistem, ali ne onaj vezan na motor. Neke popravke nisu potpadale pod garanciju, a neki od automobila su bili van stroja više od sedmicu dana.

 • 21. Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso
  Rezultat: 56,8%

  Problemi sa elektrikom su u velikoj mjeri uticali na (ne)zadovoljstvo vlasnika C4 Picassa i Grand C4 Picassa. Naime, 37 posto automobila je imalo izvjesnih problema. Od njih, 22 posto su bili vezani za elektriku nevezanu za motor, a u tome se isticao problematični klima uređaj. Dobar dio problema se odnosio na ogibljenje (15 posto), uz manji procenat popravki koje su bile skuplje od 1.500 funti.

 • 20. Seat Ateca
  Rezultat: 56,2%

  Kao i prethodni modeli, i Ateca pati od problema na električnom sistemu koji nije povezan sa motorom. Čak 43 odsto vlasnika je prijavilo probleme, a 29 odsto se odnosilo na navedenu oblast. Zadnja kamera i automatsko otvaranje zadnjih vrata su takođe izazivali glavobolju kod vlasnika. Ipak, većina automobila je bila u voznom stanju i gotovo su svi bili popravljeni bez dodatnih troškova.

 • 19. Range Rover dizel
  Rezultat: 55,8%

  Mada izdržljiviji od manjih modela u gami luksuzne britanske marke, čak trećina vlasnika Rangea je prijavila neki problem na svom ljubimcu. Greške su se uglavnom odnosile na elektriku, ali je većina problema bila vezana za karoseriju i trim enterijera. Većina vozila je bila u voznom stanju, a nije bilo dodatnih troškova za popravke.

 • 18. Volvo V40
  Rezultat: 55,5%

  Mada marka koja poslovično slovi za pouzdanu, i Volvo se našao na listi „nevaljalaca“. Gotovo polovina V40 je imala neki problem. Najčešće, oni su bili vezani za motor i izduvni sistem. Većina popravki nije vlasnicima donijela dodatne troškove, dok je ostanak u servisu uglavnom bio duži od jednog dana.

 • 17. Nissan Juke benzin
  Rezultat: 55,2%

  Trećina Jukea je imalo neki problem, bar tako kažu vlasnici. Greške su uglavnom bile na motoru i elektrici motora (15 odsto problema je bilo vezano za ove oblasti). Većina automobila je ostala u voznom stanju, a velika većina je takođe popravljena bez udara po džepove vlasnika.

 • 16. Land Rover Discovery dizel (2004-2017.)
  Rezultat: 54,2%

  Mada robusnog izgleda, prethodna generacija Discoveryja je sve samo ne pouzdana. Polovina vlasnika je prijavljivala razno-razne probleme, a poput Range Rovera, većina (22 odsto) se odnosila na karoseriju. Elektrika motora je bila problematična kod 17 odsto primeraka. Na sreću, većina je mogla da se vozi i popravljena je u okviru garancije.

 • 15. Mazda2
  Rezultat: 52,7%

  Očigledno je Mazde i Nissani nisu pouzdani poput ostalih „Japanaca“. Mada je ova japanska marka često dobro plasirana na listama pouzdanosti, vlasnici „dvojke“ su prijavili dosta problema vezanih za klima uređaj, a više od 10 odssto je imalo problema sa sistemom napajanja gorivom.

 • 14. Tesla Model S
  Rezultat: 52,4%

  Evo još jedne česte „mušterije“ na listama nepouzdanih automobila. Gotovo 38 odsto vlasnika Modela S je prijavilo greške, koje su uglavnom „na ravne časti“ podeljene između kvaliteta karoserije, trima enterijera i elektromotora. Vlasnici su takođe prijavili i lomljivost spoljnih ručki vrata, kao i probleme sa farovima. Mada su svi automobili popravljeni u okviru garancije, neki su bili na popravci duže od sedmicu dana.

 • 13. Range Rover Evoque
  Rezultat: 52,0%

  Vlasnici ovog modela su sumirali da 34 odsto Evoquea ima neki problem. Na elektrosistem nevezan za motor se odnosi 8 odsto, na menjač/kvačilo 7 odsto, a bilo je i problema sa kvalietom karoserije i trimom enterijera. Većina vozila je popravljena u okviru garantnog roka, bez dodatnih troškova za vlasnike.

 • 12. Nissan Note
  Rezultat: 48,6 odsto

  Gotovo 36 odsto Notea ima neku grešku. Motor i elektrosistem motora su problematični na 10 odsto benzinskih verzija, a ukupno gledajući, gotovo 18 odsto svih Notea je imalo problema na elektrosistemu, a više od 14 odsto na ogibljenju.

 • 11. Nissan Pulsar
  Rezultat: 48,3%

  Da li to Nissan i Land Rover „mrtvu trku“ vode kada je u pitanju odsustvo kvaliteta? Pulsar je pogođen visokim procentom problema na elektrosistemu, a tu se najviše ističe jogunasti klima uređaj. Većina problematičnih primeraka je provela više od jednog dana u servisu, ali su sve popravke urađene pod garancijom.

 • 10. Mercedes-Benz B klase
  Rezultat: 46,1%

  Nešto preko 35 odsto vlasnika ovog modela je prijavilo greške. One obuhvataju prilično ozbiljne oblasti kao što su motor, električni sistem motora i mjenjač/kvačilo. Sasvim je jasno da je ovo iziskivalo poprilično vreme provedeno u majstorskim radionicama, što znači da je popravka trajala u prosjeku duže od sedmicu dana.

 • 9. Mercedes-Benz E klase
  Rezultat: 46,1%

  Nova E klasa ne košta malo, tako da nije baš prijatan osjećaj kada vam se nova „trokraka zvijezda“ ne pokaže baš savršeno. Rezultati su slični kao kod prošle generacije, tako da se čini da u Štutgartu nisu izveli adekvatne zaključke. Ukupno je 24 odsto automobila bilo problematično. Trim enterijera, problemi na elekričnom sistemu, kako motornom tako i opštem, bili su najčešći izazivači glavobolje. Mada su svi primjerci popravljeni u okviru garancije, izvjestan procenat je morao u radionici da provede više od sedmicu dana.

 • 8. Nissan Qashqai dizel
  Rezultat: 44,2%

  Ponovo jedan Nissan… Gotovo polovina (49%) dizel Qashqaija pati od nekog problema. Najfrekventnije prijavljene greške se odnose na električni sistem (24 odsto), a u to su uključeni navigacija, info-zabavni sistem i klima uređaj. Dodatnih 19 odsto vozila je imalo problematične akumulatore. Većina vozila je mogla da se vozi, a isto tako je većina popravljena bez dodatnih troškova za vlasnike.

 • 7. Land Rover Discovery Sport dizel
  Rezultat: 43,8%

  Taman smo pomislili da će Nissan da „izdominira“, ali Land Rover se „ne da“. Više od 40 odsto Discovery Sporta je imalo prijavljene greške, od kojih se većina odnosi na kvalitet karoserije i trim enterijera. Takođe, bilo je problema i na elektrici, kako motornoj tako i nemotornoj. Sva vozila su popravljena bez troškova za vlasnike a većina je iz servisa izašla za manje od nedelju dana.

 • 6. Jeep Renegade
  Rezultat: 42,1%

  Jeep je takođe još jedna od čestih „mušterija“ na listama najnepouzdanijh automobila. Kompaktni Renegade možda izgleda robusno, ali činjenica je da je gotovo 43 odsto automobila završilo sa žalbama vlasnika, i to vezanim za ozbiljne probleme. Greške su uglavnom bile vezane za motor, električni sistem motora i kočnice. Neki od automobila su na popravci proveli više od sedmicu dana.

 • 5. Jaguar XE
  Rezultat: 36,7%

  Nekako nam dođe žao JLR-a. Ovakvu „okupaciju“ liste nepouzdanih vozila odavno nismo vidjeli. Jaguarov pulen sa dizel motorom je problematičan čak u 44 odsto slučajeva. Problemi su najčešće vezani za elektriku, ali kao i kod Land/Range Rover rođaka nije zaobiđena ni problematična karoserija. Greške su prijavljene i na motoru, sistemu ubrizgavanja goriva, upravljanju i ogibljenju. Ipak, ono što „raduje“ da su sve popravke završene u okviru sedmicu dana.

 • 4. Fiat 500X
  Rezultat: 32,3%

  S obzirom na „uspjeh“ Renegadea, bilo je očekivano i da se model „blizanac“ pojavi na listi. Vlasnici su prijavili više od trećine problematičnih Fiata 500X. Problemi su podjednako podijeljeni na karoseriju i elektriku (kako na onu vezanu za motor, tako i opštu). Mada su svi popravljeni u okviru garancije, većina je morala u servisu da provede više od jednog dana.

 • 3. Nissan Qashqai benzin
  Rezultat: 28,9%

  Da li ljubitelji Nissana „čupaju kose“ ne znamo, ali ova japanska marka definitivno ima problem sa kvalitetom. Benzinski Qashqai modeli su u čak 56 odsto slučajeva sa nekom greškom. Akumulatori, karoserija i elektrika (motorna i nemotorna), glavne su problematične oblasti. Ipak, nije sve tako crno, svi su popravljeni bez dodatnih trokova za vlasnike, a većina je u servisu provela manje od sedmicu dana.

 • 2. Volvo XC90
  Rezultat: 22,6%

  Da li to čujemo žamor u publici? Šokantno ili ne, ali činjenica je da je 53 odsto vlasnika XC90 prijavilo razno-razne probleme na svojim (skupim) ljubimcima. Mnogi su vezani za električni sistem i softver, a indikativno je da popravke ovih stvari često nisu bile uspješno obavljene prilikom prvog odlaska u servis. Ipak, sve je odrađeno pod garancijom.

 • 1.Range Rover Sport dizel
  Rezultat: 14,5%

  JLR je definitivno „šampion“, a „šampionski“ model je Range Rover Sport u dizel izdanju. Čak 60% dizel Range Rover Sporta je imalo problema neke vrste. Oni su obuhvatili širok raspon oblasti, a najozbiljnije greške su vezane za mjenjačku kutiju, pogonski sistem, motor i ogibljenje. Nisu svi automobili popravljeni pod garancijom, a neki su na popravci proveli više od sedmicu dana. (autorepublika.com)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,