Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predstavljamo vam “pametni” bicikl!

Holandija je poznata, između ostalog, i po tome što njeni stanovnici često koriste bicikle, pa nije čudo što nam iz ove zemlje stiže vijest o revolucionarnom “bajku” koji će potpuno promijeniti iskustvo vožnje.

Prvi bicikl čije sjedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu, predstavljen je u Holandiji, s ciljem da se smanji broj udesa u kojima učestvuju starije osobe.

Kako se rodila ideja

“Sve više starijih ljudi koristi bicikl. Zato nam treba ovakav bicikl, koji će pomoći da se smanji broj povreda starijih ljudi, omogućavajući im da koriste ovu vrstu kretanja”, kaže holandska ministarka za infrastrukturu Melanie Sulc.

Po čemu je poseban

Razvijen po narudžbi Vlade u istraživačkom institutu TNO, bicikl koji pokreće struja iz baterije, očekuje se da će biti u prodaji kroz dvije godine, po cijeni od 1.700 do 3.200 eura.

Težak 25 kilograma, prototip je opremljen radarom pod upravljačem i kamerom na zadnjem blatobranu. Ti uređaji su povezani s malim kompjuterom koji vozača vibriranjem sjedišta upozorava na približavanje opasnosti odpozadi, ili vibriranjem upravljača, ako opasnost dolazi sprijeda.

Biciklista može bežičnom WI-FI mrežom povezati svoj računar sa računarom bicikla, te dobiti i druga upozorenja i obavještenja tokom vožnje. Biciklista će, na primjer, dobiti informaciju o smjeru kretanja vozila koje je iza njega, da mu ne bi bio na putu.

Preventiva

“Nesreće se često dese kada se biciklista okrene da pogleda unazad, ili kada se uspaniči jer ga neko pretiče velikom brzinom”, rekao je za AFP Moris Kvakernat, jedan od istraživača koji su uključeni u projekat, naglasivši da se ta tehnologija već koristi u automobilskoj industriji.

U Holandiji se godišnje proda milion novih bicikala, a ta zemlja ima 25.000 kilometara biciklističkih staza. Biciklima raste popularnost, te oni stvaraju i saobraćajne gužve, a problemi su parkiranje i nesreće.

Tokom 2013. godine, u toj zemlji je poginulo 184 biciklista, od kojih 124 starijih od 65 godina, ukazuje statistika Holandije.

(mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje