Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nova Opel Corsa-e postat će prvi električni rally automobil na svijetu (FOTO/VIDEO)

Opel će predstaviti na ovogodišnjem frankfurtskom salonu automobila prvi komercijalno dostupan električni rally automobil. Bit će to Corsa-e Rally temeljena na cestovnoj verziji električnog subkompakta. Automobil će postati službenim trkaćim vozilom ADAC Opel e-Rally kupa, gdje će zamijeniti postojećeg Adama R2.

Corsa-e Rally ima potpuno električni pogonski sklop koji koristi 50 kWh set litij ionskih baterija koji također nalazimo i u cestovnoj verziji električne Corse. Ova verzija Corse-e raspolaže sa 136 KS uz 260 Nm okretnog momenta. Snaga se isporučuje samo na prednju osovinu te samim time pokazuje da se radi o rally automobilu namijenjenom mlađim vozačima.

Za razliku od cestovne verzije, Corsa-e Rally na prednjoj pogonskoj osovini koristi i torsen diferencijal za učinkovitiju raspodjelu snage između točkova. Počevši od sljedeće godine, Corsa-e Rally bit će dijelom jednomodelnog ADAC Opelovog rally kupa. Prema riječima Opel Motorsporta, ovo takmičenje je namijenjeno mlađim vozačima kako bi im omogućilo lakši ulazak u svijet ovog sporta.

Cestovna Corsa-e koristi isti pogonski sistem kao i rally verzija, izuzev torsen diferencijala. Zahvaljujući relativno velikoj snazi motora i trenutno raspoloživom okretnom momentu, mala električna Corsa od 50 km/h ubrzava za nevjerojatnih 2,8 sekundi do zlatni standard od 100 km/h postiže za respektabilnih 8,1 sekundi. Uz sve to, domet joj je praktičnih 330 kilometara s jednim punjenjem baterija.

Rally verzija, Corsa-e Rally, za sada nema definirane specifikacije ubrzanja i dometa što će uvelike ovisiti o podešavanju svakog pojedinog automobila ovisno o potrebama rally dionice koju će voziti. Naravno, pored toga tu su i šaroliki vremenski uslovi koji u praksi znano mogu utjecati na performanse automobila.

Corsa-e Rally najveća poboljšanja u odnosu na cestovni model donosi na području ovjesa, podvozja i kočionog sistema. Može se pohvaliti poboljšanim oprugama i amortizerima, većim kočionim diskovima predviđenima za kontinuirana nagla kočenja pri velikim brzinama i u otežanim vremenskim uslovima.

Automobil je s donje strane zaštičen panelima koji sprječavaju pretjeran ulazak blata i udarce kamenja. Mehanička ručna kočnica postala je sastavnim dijelom opreme električne rally Corse, a sistemi pomoći u vožnji poput ABS-a, kontrole proklizavanja i stabilnosti vozila u potpunosti su uklonjeni. Automobil mjeri 1.400 kilograma mase, razmjerno malo za električno vozilo.

Opel ih planira napraviti samo 15 komada po cijeni do 50,000 Eura. (Vozimhr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje