Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobična mašina: Drveni motor može razviti brinu od 220 km/h, pređe 300 km sa jednim punjenjem

Preuzmite sliku

Prednaručivanje za drveni motocikl na električni pogon pod nazivom EV-1 je počelo, nakon što je francuski proizvođač Newron tokom prošle godine predstavio javnosti svoju neobično dizajniranu mašinu.

Ispod rama besprijekorno dizajniranog dvotočkaša, krije se cilindrična baterija, a LED osvjetljenje koje ima mogućnost promjene boja postavljeno je oko nje, ističe Designboom.

Ova električna mašina može da razvije brzinu od 220 km/h, a prije nego što se baterija isprazni EV-1 je u stanju da pređe razdaljinu do 300 kilometara. Baterija podržava tehnologiju “Level 3” brzog punjenja koje traje oko 40 minuta. Motor snage 75 kilovata može da ubrza do 100 km/h za svega 3 sekunde, prenosi Telegraf.

  • Kroz partnerstvo sa francuskim kompanijama Dassault systems i Advans, Newron planira da proizvede 12 primjeraka ovog motocikla tokom 2020. godine

    Pomenute kompanije su već sarađivale na programima poboljšanja ubrzavanja, a Newron trenutno razvija inteligentni sistem koji bi omogućio vozačima da zadaju željenu destinaciju motociklu, kako bi mašina mogla raspoloživu energiju da iskoristi na najefikasniji način.

    Oni koji žele da rezervišu svoj primjerak ovog jedinstvenog motora treba da polože depozit u visini od 2.000 eura, od ukupne cijene koja iznosi 60.000 eura. U slučaju odustajanja od kupovine, depozit se vraća, a isporuka se očekuje tokom 2021. godine, navodi se na sajtu Newron-a. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,