Subota, 10. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Korona tenk”: Rusi napravili terensko bolničko vozilo na gusjenicama

Preuzmite sliku

Ruska kompanija VPK, koja se bavi proizvodnjom vojnih okopnih vozila, napravila je prvo rusko terensko vozilo na gusjenicama za evakuaciju bolesnika, koje ima ugrađen aparat za vještačku ventilaciju pluća.

U pitanju je medicinska varijanta terenskog vozila Irbis, koje služi za kretanje po snježnom i močvarnom terenu, i koje je snabdjeveno opremom za intenzivnu njegu, u koga je ugrađen i respirator.

Proizvođač ističe da medicinski radnici mogu da ukazuju pomoć bolesnicima dok je “koronatenk” u pokretu.

 • Medicinski Irbis bez ikakvih ograničenja može da se koristi na močvarnom terenu, kada su putevi neprohodni zbog topljenja snijega ili zavejani smetovima, kao i na tlu slabe nosivosti.

  Rad na ovom jedninstvenom medicinskom terencu je završen i “vozilo za snijeg i močvare je spremno za serijsku proizvodnju “, prenosi Russia Beyond.

  Masa terenskog vozila “Irbis” iznosi 5, a masa korisnog tereta dvije tone. U medicinskoj verziji, vozilo može da primi jednog ležećeg ili četiri sjedeća pacijenta. Irbis na asfaltu razvija brzinu od 60 km/h, dok se u vodi kreće brzinom od 5-6 km/h, prenosi “Telegraf.rs”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,