Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kia predstavlja tehnologiju prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

Preuzmite sliku

Popularno

Iz korporacije Kia Motors, koja je zajedno s Hyundai Motor dio automobilskog konglomerata Hyundai Motor Group, izvještavaju o razvoju tehnologije, koja će omogućavati prilagođavanje motornih performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona.

Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji, koja će korisnicima omogućavati da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije vozila.

Prilagođavanje 7 funkcija pomoću mobitela

Vozači će novu tehnologiju moći koristiti za prilagođavanje 7 funkcija, kao što npr. najveći okretni moment, paljenje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odazivnost i potrošnja energije prilikom upotrebe klima uređaja.

Pošto električna vozila neprestano povećavaju svoj tržišni udio, pogotovo na području rent-a-car vozila ili car-sharinga, nova tehnologija će vozačima omogućiti korištenje njihovih predprogramiranih postavki u bilo kojem električnom vozilu – u bilo kojem vozilu će se moći voziti sa svojim profilom sa servera.

Aplikacija analizom preostale razdaljine i predviđene potrošnje energije nudi optimizirane postavke za podešenu krajnju destinaciju. Takođe omogućava sportskiju vožnju s predloženim personaliziranim postavkama performansi.

Korisnik može koristiti postavke na internetu, dok su informacije o njemu zaštićene

Korisnici će moći na internetu dijeliti svoje postavke ili koristiti postavke drugih korisnika. Moći će i koristiti predložene fabričke postavke s obzirom na situaciju na cesti – od seoskih cesta do gradskih središta ili planinskih puteva.

Grupacija Hyundai-Kia koristiće tehnologiju blockchain, koja će biti zadužena za sigurnost podataka tokom učitavanja korisnikovih podataka i dijeljenja istih na serveru.

Tokom postupka uploada i dijeljenja personaliziranih postavki sistem šifrira glavne parametre u blockchain mreži kreiranjem novih blockchaina i skladišti ih u skladištu podataka, koje spriječava neovlašten pristup.

Tehnologija prilagođavanja perfomansi vozila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih vozila grupacije Hyundai-Kia, koje se razlikuju od uobičajenih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Vozila s nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju ličnog iskustva, jer zbog svojeg djelovanja ne ostavljaju karbonski otisak. Zato električna vozila vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije. (Carlander.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,