Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inovacija koja je nadmašila klasične automobile: Četveronožni automobili idealni za spašavanje na cestama i u divljini

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog specijalnog dizajna odnosno dodataka robotskih nogu ta bi vozila bila savršena za spašavanje jer bi mogla svladati prepreke na cesti i u divljini koji su izvan dosega klasičnih automobila…

Jeste li čuli za Hyundai Elevate? Riječ je o ideji južnokorejskog proizvođača automobila za vozila „s nogama“ koji je predstavljen na prošlogodišnjem sajmu inovacija CES, a koji kombinuje robotiku i tehnologiju proizvodnje električnih vozila, prenosi punkufer.hr.

Iako Elevate ima točkove, oni su povezani s vozilom mehaničkim nogama. Na autocesti postiže uobičajene brzine kao i drugi njihovi modeli, no četveronožni automobil se po potrebi može popeti na 1,5 metara visok zid ili prekoračiti udaljenost od 1,5 metara.

  • Hyundai nije ostao samo na ideji. Nedavno je otišao korak dalje te pokrenuo poseban odjel unutar firmestudio New Horizons – za razvijanje tih vozila koji imaju mogućnost kretanja s neviđenom pokretljivošću.

    Zbog specijalnog dizajna odnosno dodataka robotskih nogu ta bi vozila bila savršena za spašavanje jer bi mogla svladati prepreke na cesti i u divljini koji su izvan dosega klasičnih automobila.

  • Osim kretanja preko kamenja, odrona i drugih prepreka, Elavate bi se mogao „popeti“ i u gradu preko stepenica te tako pomoći starijim i nemoćnim osobama u kretanju od stana do željene lokacije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,