Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hyundai poklonio najmanje električne automobile pacijentima dječije bolnice

Preuzmite sliku

Hyundai je odlučio pokloniti jednu zaista posebnu stvar.

Radi se o modelu 45EV koji je bio dizajnerska baza za stvaranje dječijeg automobila. Zovu ga najmanjim električnim automobilom, ali je puno važnije da će razveseliti najmlađe pacijente dječije bolnice u Barceloni. 

Ovo je sve samo ne običan dječji autić. Uzimajući u obzir to u kakvo će okruženje doći i s kojim se teškoćama nose oni koji će ga koristiti, Hyundai je odlučio ovu igračku opremiti brojnim naprednim sistemima. Svi imaju samo jedan cilj, a to je pomoći djetetu, prenosi index.hr.

  • Prva i najvažnija tehnologija je EAVC (Emotion Adaptive Vehicle Control), sistem koji prepoznaje raspoloženje djeteta i ovisno o njemu prilagođava ostale sisteme u autu. Kombinujući očitanje raspoloženja lica, otkucaje srca i broj udisaja s performansama vozila sistem nastoji pomoći djetetu odgovarajućom rasvjetom, muzikom, mirisom, pa i mjehurićima sapunice.

  • “Nadamo se da će ova tehnologija s mini automobilom pružiti zabavu i sigurno mobilno iskustvo mladim pacijentima i tako im pomoći u poboljšanju zdravstvenog stanja”, rekao je Jinmo Lee, stariji razvojni inženjer u Hyundaiju.

    U bolnici su s velikim uzbuđenjem dočekali ovakav poklon. Podjednako mu se vesele djeca i osoblje. “Bolnica je jako sretna što ovakvu tehnologiju možemo učiniti dostupnom djeci. To će dramatično promijeniti način na koji se pacijenti suočavaju s terapijom”, rekao je direktor bolnice Joan Sanchez de Toledo.  (Tuzlanski.ba)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje