Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Greška koju većina vozača pravi: Mogla bi vas izložiti opasnim bakterijama

Preuzmite sliku

Popularno

Vozači trebaju pripaziti na uobičajenu grešku zbog koje bi mogli biti izloženi štetnim bakterijama u automobilu.

Većina vozača u nekom trenutku dopustila je da im se u automobilu gomila smeće, s bocama vode koje se obično nalaze na podu ili na praznim sjedištima. Međutim, te boce zapravo mogu predstavljati skrivenu štetu vozačima, prenosi Mirror.

Stručnjaci upozoravaju da pijenje iz boce ostavljene u automobilu može izložiti tijelo bakterijama i virusima, a problem se pogoršava ako je tekućina u boci bila izložena suncu ili prekomjernoj toploti. Toksini koji se nalaze u plastičnoj boci također mogu polagano prijeći u tekućinu tokom vremena, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su testirali bocu svježe vode i rezultati su pokazali da se nisu pojavile štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su stajale na suncu, testovi su bili pozitivni na hloroform – što znači da su savršeni uslovi za razvoj E. Coli.

“Ako je prisutna ili E. Coli ili hloroform, to se smatra pokvarenom vodom”, objasnio je Steve Fickett iz Thorton Laboratories.

Profesor hemije na Univerzitetu Indiana, Bill Carroll, rekao je da bakterije koje rastu u vodi predstavljaju veću prijetnju, dodajući: “Ne brinem se zbog istjecanja hemikalija iz boce. Moja je briga biološka, ​​moglo bi završiti tako rastu u vodi bakterije.”

  • Vozači su upozoreni na još jedan problem tokom putovanja automobilom za vrućeg vremena. Električne cigarete za jednokratnu upotrebu sadrže baterije koje se mogu pregrijati i pokvariti zbog sadržaja litija u toplijim vremenskim uslovima. Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na izravnu sunčevu svjetlost. Ona može prouzrokovati curenje otrovne tekućine iz baterije koja, u najgorem slučaju, može eksplodirati. Ovaj rizik od požara također je primjenjiv na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i upaljači mogu eksplodirati na visokim temperaturama.

    Kako prenosi Večernji, vozačima se dodatno savjetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput laka za kosu i drugih aerosola, sunčanih naočala i ogledala jer oni također mogu predstavljati opasnost od požara. Čak se i krema za sunčanje može pokazati opasnom. Ako se ostavi u zagrijanom automobilu, tekućina može iscuriti iz boce te prouzročiti štetu na unutrašnjosti vozila. Iako ne predstavlja opasnost od požara, toplina može nepovoljno utjecati na aktivne sastojke kreme za sunčanje, čineći je manje učinkovitom u zaštiti od opeklina kože pri sljedećoj uporabi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,