Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo koja se auta najviše kupuju u Evropi

Evropsko tržište automobila zabilježilo je u martu dvocifren rast – broj registrovanih novih automobila vratio se na nivo prije krize. Da li možete da pogodite šta se najviše pazarilo?

Broj registrovanih putničkih vozila u Evropskoj uniji porastao je martu 2017. godine za značajnih 11,2 odsto, na ukupno 1,89 miliona jedinica, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Broj novoregistrovanih automobila u Italiji porastao je u martu za 18,2 posto, u Španiji za 12,6 odsto, u Njemačkoj za 11,4, Velikoj Britaniji za 8,4 i u Francuskoj za 7,0 procenata.

Njemački Volkswagen je ostao najveći evropski proizvođač, s obzirom na to da je broj novih registracija njegovih brendova: VW, Audi, Škoda, Seat i Porsche porastao za 6,5 posto. Ovaj proizvođač dominira na tržištu sa udjelom od 21,3 odsto.

Francuski PSA Peugeot Citroen je zabilježio rast prodaje od 6,9 odsto u prva tri mjeseca ove godine, dok je broj novih registracija rivalskog Renaulta napredovao za 14,4 posto. Obje francuske automobilske grupacije imaju tržišne udjele od po 9,5 odsto.

Broj novoregistrovanih vozila Opela i Vokshola, evropskih ogranaka američkog giganta General Motorsa koje preuzima PSA, porastao je za 3,1 procenat.

S druge strane, američki konkurent Ford zabilježio je značajan rast prodaje u Evropi od 16,7 posto, Fiat Chrysler za 17,7 procenata, Daimlerova prodaja je povećana za 12,7 odsto a BMW-ova za 7,7 odsto.

Japanska Toyota, drugi najveći proizvođač u svijetu, takođe je registrovao skok prodaje za 19,2 procenta, dok je njegov suparnik Nissan upisao rast od 18,2 posto.

Evropsko tržište novih automobila je prošle godine zabilježilo ekspanziju od 6,8 posto, na 14,64 miliona jedinica, što je gotovo na nivou iz 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza. Ovo tržište je 2013. godine palo na samo 11,8 miliona komada novih vozila, navodi francuska agencija. (mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,