Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Automobili i autobusi bez vozača do 2030. godine

dubai-police-given-lamborghini-sports-cars
Preuzmite sliku

Popularno

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavili su danas će se do 2030. godine više od 25% saobraćaja u Dubaiju odvijati u automatskim automobilima bez vozača.

U Dubaiju je registrovano više od milion i po vozila, i nije neobično vidjeti Ferrarije koji, pored Lamborginija, čekaju na semaforu. Prijestolnica UAE je već uvela najsavremeniji metro sistem bez vozača koji je prevezao 178 miliona ljudi u prošloj godini.

Pametnu tehnologiju” koriste neki od proizvođača najluksuznijih vozila i razvija se takvom brzinom da plan zvaničnika UAE nije nerealan.

Automobili “bez vozača” mogli bi da naprave velike probleme hiljadama vozača taksija na ulicama Dubaija jer su zvaničnici naveli da se nova strategija ne bazira na privatnim automobilima, već na taksi vozilima, autobusima i drugim javnim.

U saopštenju šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma koje je objavila državna agencija WAM, navodi se da bi “pametan saobraćaj” smanjio troškove prevoza i iskorijenio saobraćajne nezgode.

Projekat bi mogao da bude udružena avantura Agencije za puteve i transport i Fonda za budućnost u Dubaiju, ali još nema naznaka ko bi mogao da finansira veliki projekat.

Danas smo predstavili jasnu strategiju koja ima specifičan cilj, a to je pametna vožnja, jedan od pokretača održive ekonomije u UAE“, rekao je šeik Muhamed koji se može vidjeti na ulicama Duabija u bijelom mercedesu G klase s registarskim brojem 1.

Direktor agencije za puteve Matar el Tijer rekao je da je već kontaktiran veliki broj proizvođača “pametnih automobila” i da će biti sprovedene procjene izvodljivosti novog načina vožnje u Dubaiju.

Tijer je kazao da je ugovor potpisan sa francuskim proizvođačem automobila bez vozača Izimilom (EasyMil) za testiranje njihovog vozila E-310 koje može da preveze deset putnika i dodao da još nisu ugovorene finansijske obaveze između proizvođača i vlasti u Dubaiju.

Francuski proizvođač automobila nije želio da potvrdi navode zvaničnika UAE. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,