Četvrtak, 17. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Škola u Britaniji zabranila djeci da nose pernice

Jedna osnovna škola u Britaniji donijela je odluku o zabrani pernica na času kako učenici iz siromašnih porodica ne bi bili stigmatizovani.

Osnovna škola St Wilfrid u Blythu, Northumberland, saopštila je da se odlučila na taj korak kako bi spriječila unos “dizajnerske robe” što stvara nejednakost među đacima.

Direktor škole Pauline Johnstone rekla je da su pernice zabranjene kako na stolovima tokom nastave djeca ne bi mogla da se međusobno porede i kako bi đaci mogli nesmetano da uče, piše britanski list “Daily Express”.

Ova škola jedna je od više od 100 koja je obuhvaćena projektom sprečavanja siromašnijih đaka da budu stigmatizovani. Škola je, između ostalog, uvela uniforme koje uključuju standardne rance, bez dizajnerske robe.

Takođe, škola je od nedavno počela da obezbjeđuje pribor za đake, a sve to je rezultiralo većim stepenom pohađanje nastave i boljim rezultatima. Uprava škole počela je da diskretno dijeli besplatne školske uniforme jer roditelji i djeca izbjegavaju da priđu otvoreno.

Među djecom je raširena pojava ruganja i maltretiranja ako neko nije dovoljno bogat da kupi “prave, skupe stvari”. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,