Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Del Potro izbacio Federera s US Opena

Preuzmite sliku

Juan Martin del Potro je pobijedio Rogera Federera u četvrtfinalu US Openasa 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4 i izborio polufinalni meč s Rafaelom Nadalom koji je deklasirao mladog Rusa Andreja Rubleva.

Meč je trajao dva sata i 55 minuta, od čega je tačno jedan sat otpao na treći set koji se pokazao prijelomnim.

Nakon što je, uz po jedan break, prvi set otišao na Del Potrovu, a drugi na Federerovu stranu, treći je Argentinac otvorio furiozno, s 3:0.

Međutim, Federer se nije predavao, uspio je vratiti break i otišlo se u tie-break u kojem Del Potro uspijeva spasiti četiri Federerove set-lopte, a odmah potom i iskoristiti prvu svoju za vodstvo 2:1 u setovima.

Pri rezultatu 2:2 u četvrtom setu, Del Potro radi break i čuva svoj servis do kraja za odlazak u polufinale.

US Open je moj najdraži turnir

“Bio je to moj najbolji meč na ovom turniru, zaista sam odigrao sjajno. Odlično sam servirao, a forehand sam udarao najjače što sam mogao. Ne mogu vam opisati koliko mi znači ova pobjeda. Nakon svih silnih problema koje sam imao s povredama stigao samo do polufinala US Opena, meni najdražeg turnira”, izjavio je nakon meča Del Potro.

Unatoč činjenici da je ispalio 17 aseva, Federer je iznimno loše servirao. Imao je samo 61 posto pogođenog prvog servisa. Doduše, nije ni Del Potro po tom pitanju bio puno bolji (67 posto), ali Argentinac je osvojio čak 81 posto poena na svoj prvi servis (naspram Federerovih 73).

Bio je Federer bolji i u asevima (17:12) i u winnerima (60:48), ali Argentinac je ponudio više u ključnim trenucima i zasluženo je prošao dalje.

“Bio je to zanimljiv i otvoren meč. Juan je odigrao najbolje kada je to trebalo. Naravno, da sam razočaran, ali bio je bolji, posebice u ključnim poenima”, čestitao je Del Potru Federer.

DelPo želi reprizu 2009.

I dok je Federer ostao bez prilike da osvoji svoj 20. Grand Slam, Del Potro je i dalje u igri za drugi naslov na najprestižnijim svjetskim turnirima. I prvi put kad je osvojio Grand Slam, bio je to US Open, 2009. godine.

Za ponavljanje takvog rezultata mora prvo svladati Nadala u polufinalu, a ako to uspije, u finalu će ga čekati pobjednik meča između Kevina Andersona i Pabla Carrena-Buste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje