Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bašić spašavao meč lopte, pa preokretom pobjedio

Preuzmite sliku

Mirza Bašić se plasirao u finale Challengera u Recanatiju nakon što je večeras savladao italijanskog tenisera Lucu Vannija sa 6:7, 7:6, 7:6 nakon 3 sata i 5 minuta igre.

Prvi set pripao je Vanniju, iako je bh. igrač bolje otvorio meč. Mirza je prvi stigao do brejka u četvrtom gemu, ali ga nije uspio potvrditi, pa je Vanni uzvratio ribrejkom i smanjio rezultat na 2:3. U nastavku seta nije bilo brejk prilika sve do 12. gema kada je Bašić zaprijetio na servis Italijana, stigao do set lopte, ali ju je domaći teniser spasio, odveo set u tiebreak i tamo ga dobio rezultatom 7:3.

Početak drugog seta protiče u dominaciji Vannija koji na krilima pozitivnog momentuma osvaja dva prva gema i stiže do vodstva od 2:0. Mirza pravi ribrejk i poravnava na 2:2, a u sedmom gemu dolazi do nove brejk prilike koju ovoga puta ne koristi. Na najvećem ispitu Bašić se našao u 10. gemu kada je servirao za ostanak u meču i spasio dvije meč lopte nakon kojih je uspio odvesti set u tiebreak i tamo ga dobiti rezultatom 7:4 te uvesti meč u treći set.

U trećem setu se igralo gem za gem i nije bilo brejk lopti sve do same završnice, odnosno 10. gema kada je Bašić napravio pritisak na servis Vannija i stigao do dvije meč lopte koje je Italijan uspio spasiti. Mirzu to nije dekoncentrisalo i svoj naredni gem osvaja lagano, a onda u tiebreaku potvrđuje bolju igru, dobija ga sa 7:2 i tako ostvaruje plasman u finale turnira nakon 3 sata i 5 minuta duge borbe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,