Nedjelja, 22. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pljačkaši uz pomoć igrice “Pokemon Go” mame žrtve

Policija u Missouriju je izdala upozorenje koje je i zastrašujuće i bizarno: Naoružani razbojnici biraju žrtve uz pomoć “lova na Pokemone”.

Policija navodi da su sve žrtve pljački igrale “Pokemon Go” igricu, koja podstiče da pretražujete lokalni komšiluk u nadi da ćete pronaći Pokemona u stvarnom svijetu.

Određene lokacije nude ekstra poene i upravo tako pljačkaši namame svoje žrtve do izolovanih mjesta u Missouriju.

Za sada je ova igrica pokrenuta u SAD, Australiji i na Novom Zelandu. Evropa je sljedeća na spisku, kao i Japan.

Pokemon igrica je već instalirana na fenomenalnih 5,16 posto android uređaja u SAD.

Američka firma koja se bavi android aplikacijama smatra da popularnost ove igrice raste iz sedmice u sedmicu i da vjeruju da će imati više korisnika nego Twitter.

Kako je igrica “porasla” u očima javnosti i sve je veća potražnja za njom tako su se javile i neke brige. Na primjer Pokemon Go ima posebne zahtjeve, poput ličnih podataka o lokaciji, da imate dobru kameru i još mnogo toga, što brine brojne korisnike.

Bukvalno preko noći, “Niantic”, koji je razvio igricu, odjednom je posjedovao ogromnu količinu podataka o određenim ljudima. Ljudi vrše pritisak na kompaniju da im kaže šta namjerava da uradi sa tim podacima.

Roditelji su veoma zabrinuti jer igrica ipak navodi da lutate gradom, pa tako njihova djeca mogu da se nađu u nekim ne tako bezbjednim uličicama. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,