Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi rekord NASA-e: Snimili najudaljeniju fotografiju od Zemlje

Nakon što je fascinirala svijet snimcima Plutona, letjelica New Horizons i dalje ostvaruje historijske rezultate, a za najnoviji uspjeh zaslužna je najudaljenija fotografija koju je dosad snimila neka svemirska letjelica.

Čak 27 godina taj je rekord držao Voyager 1 svojom fotografijom Zemlje, koju je 1990. godine fotografirao s udaljenosti od 6,06 milijardi kilometara.

To je bila i posljednja fotografija koju je letjelica snimila prije gašenja kamera. Na to su se odlučili jer letjelica na izlazu iz Sunčevog sistema nije prolazila pored stvari vrijednih fotografije pa su se odlučili na uštedu energije u korist prikupljanja podataka.

Početkom decembra prošle godine, New Horizons je prvi put srušio rekord za najudaljeniju fotografiju snimanjem zvjezdanog jata na udaljenosti od 6,12 milijardi kilometara.

Samo dva sata kasnije, brza letjelica srušila je taj rekord novom fotografijom dva objekta (2012 HZ84 i 2012 HE85) u Kuiperovu pojasu, prenosi 24sata.hr.

Inače, New Horizons svakog dana od nas se odmakne za otprilike 1,1 milion kilometara, a ova svemirska sonda sada juri prema ledenoj hrgi s oznakom 2014. MU69.

Do nje će stići početkom 2019. godine, kad bi trebali dobiti nove spektakularne fotografije iz dubokog svemira. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,