Četvrtak, 17. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neočekivani porast hemikalije koja oštećuje ozonski omotač

Naučnici su otkrili neočekivani porast razine triklorofluorometana (CFC-11) u atmosferi, što jako oštećuje ozonski omotač, prenosi BBC.

Zabranjen Montrealskim protokolom 1987. godine, razine CFC-11 bile su godinama u znatnom padu kao što se i očekivalo, ali sada se taj trend promijenio.

Znanstvenici kažu da prema njihovim podacima vrlo vjerovatno nove, ilegalne emisije CFC-11 dolaze iz istočne Azije.

To bi moglo otežati oporavak ozonske rupe i pogoršati klimatske promjene.

CFC-11 jedan je od niza klorofluorougljika (freona) koji su prvotno razvijeni kao sredstva za hlađenje ‘30-ih godina.

Također su korišteni u aerosolnim sprejevima i otapalima.

Međutim, naučnicima su trebale decenije da otkriju da CFC u atmosferi otpušta atome hlora koji mogu brzo uništiti molekule ozona.

Nova studija objavljena u srijedu u stručnom časopisu Nature pokazuje da je stopa pada koncentracije CFC-11 bila stalna između 2002. i 2012. Međutim, od 2012. taj je pad usporio za oko 50 posto.

Godine 2013. povišene razine CFC-11 otkrivene su u observatoriju Mauna Loa na Havajima.

Autori studije kažu da je za to vjerojatno odgovorna ilegalna proizvodnja CFC-11 u istočnoj Aziji.

Dr. Stephen Montzka iz američke Nacionalne uprave za oceanska i atmosferska istraživanja (NOAA) rekao je za BBC da sve ukazuje na to.

Naučnicima nije jasno koji je motiv za bilo kakvu nedopuštenu novu proizvodnju.

Oni ukazuju na činjenicu da otkako je okončana proizvodnja tih hemikalija, bilo koja industrija koja se njima bavila prešla je na nešto drugo. Međutim, novije hemikalije koje su poslužile kao zamjena za CFC-11 nekim je zemljama možda teško ili skupo proizvesti.

“Nadam se da međunarodna zajednica može nekako izvršiti pritisak na zemlje jugoistočne Azije, možda Kinu, da istraže otkuda dolaze te emisije. Trebaju reći industrijama da to neće ići”, rekla je dr. Michaela Hegglin sa Univerziteta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja nije bila uključena u studiju.

“Ako se emisije nastave, oporavak ozonskog omotača mogao bi kasniti deset godina”, kazao je dr. Montzka dodajući da bi one također mogle pridonijeti porastu globalnih temperatura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,