Nedjelja, 18. Novembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako prepoznati i otkloniti problem pregrijavanja računara?

Problem pregrijavanja teško je uočiti u početku, a kada nastane siguran je pokazatelj da nešto nije uredu sa vašim računarom.

Ventilatori su još uvijek kod velike većine računara glavni i jedini načini rashlađivanja. Danas gotovo svaki računar ima barem dva ventilatora: jedan kod procesora i jedan kod napajanja i to iz razloga što ove dvije komponente proizvode najviše topline. Ako imate malo bolju i kvalitetniju grafičku karticu, vidjeti ćete da i ona ima svoj ventilator (ili ventilatore, ovisno o tome koliko je grafička kartica snažna/velika). Ako čujete bilo kakav neobičan zvuk rada ventilatora, to bi mogao biti pokazatelj da ventilator ne radi kako treba, odnosno da ne hladi računarske komponente onako kako bi trebao, što naravno može dovesti do pregrijavanja, piše PCchip.

BSOD ili “Plavi zaslon smrti”

Ponekad će se dogoditi da računar, ako ima problem s pregrijavanjem, pokazuje BSOD. Plavi zaslon je nešto što niko od nas nikada ne želi vidjeti i u isto vrijeme nešto s čime smo nažalost svi mi barem jednom u našem računarskom životu bili upoznati. BSOD se može pokazivati ili za vrijeme uključivanja računara ili tokom rada, kada će nakon recimo, normalnog uključivanja, računar prikazati BSOD, što je još jedan od potencijalnih pokazatelja da nešto nije redu s temperaturom računara.

Često restartovanje ili isključivanje računara

Ako opazite da se vaš računar odjednom, bez ikakvog upozorenja restartuje ili isključi (a takve stvari najčešće dolaze bez ikakvog upozorenja), to je jedan od očiglednih pokazatelja da postoji nekakav problem s pregrijavanjem. Naime, ako sredstva za rashlađivanje (kao što su u ovom slučaju ventilatori) ne uspiju rashladiti računar na potrebnu temperaturu, računar će se restartovati ili će se jednostavno isključiti. Velika većina novijih računara imaju u sebi ovaj oblik zaštite jer se restartovanjem ili isključivanjem računar zapravo štiti od nekih težih posljedica do kojih može dovesti problem s pregrijavanjem, kao što je recimo otkazivanje nekih drugih komponenti.

Kućište računara je vruće na dodir

Normalno ili pravilno hlađeno računara nikada neće biti vruće na dodir. To znači da ako hlađenje na računaru radi kako treba i ako računar nema problem s ”povišenom temperaturom”, kućište tog računara neće biti vruće na dodir. Vrućina je najočitiji i najlogičniji pokazatelj da računar ima problem s pregrijavanjem tako da ako je kućište vašeg računara vruće za vrijeme rada, vrlo je vjerojatno da vaš računar ima nekakav problem s pregrijavanjem.

Šta je ono što može uzrokovati probleme s pregrijavanjem? Odgovora na ovo pitanje ima više. Ovisno o tome u čemu je problem, odnosno s kojom komponentom nešto nije u redu, jedna ili više komponenata može izravno uzrokovati probleme s pregrijavanjem računara.

Problem je u procesoru

Jedan od najočitijih pokazatelja da je procesor komponenta koja uzrokuje probleme s pregrijavanjem jest ako se vaš računar stalno restartuje ili ako se pojavljuju poruke o neočekivanom ”rušenju” sistema nakon čega se Windows trebao zatvoriti. Ipak, najbolji pokazatelj je li problem u procesoru i je li procesor komponenta koja uzrokuje pregrijavanje jest program koji to može pokazati.

Neki od najboljih programa koji nam mogu dati uvid u rad procesora i u temperature računara su CPU-Z ili AIDA 64 Extreme. Pokretanjem ovih programa dobiti ćemo instantan uvid u rad računarskih komponenti i samim time ćemo moći vidjeti postoji li ikakav problem u pogledu temperature s procesorom.

Ako vidimo da sve ostale komponente pokazuju temperaturu u granicama normale, a da procesor pokazuje visoku temperaturu i to u situacijama mirovanja računara, otkrili smo u čemu je problem.

Ventilatori se s vremenom onečiste, napune prašinom, kukcima i raznoraznom ostalom prljavštinom, što na kraju uzrokuje začepljenosti i probleme s protokom zraka, što onda dovodi do problema s pregrijavanjem.

Da bi se to izbjeglo ono što je poželjno jest s vremena na vrijeme ”ispuhati” ventilator kompresovanim zrakom ili, u slučaju da imate desktop računar i da možete lako doći do ventilatora, jednostavno ga očistiti, što bi trebalo vratiti temperaturu u granice normale. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje