Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Zabranjena” riža koju su smjeli jesti samo kineski carevi

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana koja snižavaju krvni pritisak, razine lošeg holesterola te poboljšavaju probavu.

Ljubičasta riža samo je jedna od 40.000 vrsta riže u svijetu. Iako je riječ o neobičnom prizoru na našim stolovima, u Aziji se jede već hiljadama godinama. , stari Kinezi su je toliko štovali i bila je toliko rijetka da ju je zaslužio samo car. Zbog toga je dobila nadimak zabranjena ili carska riža.

Dok je sirova, ovu vrstu riže karakterizira tamna boja, no nakon termičke obrade dobija lijepu ljubičastu nijansu. Za nju je zaslužan biljni pigment antocijan koji se nalazi i u borovnicama, a koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, koje snižavaju krvni pritisak, razine lošeg h kolesterola te poboljšavaju probavu. Dobar je izvor bjelančevina koje zasićuju te minerala željeza.

Ova vrsta riže ne sadrži alergene, nema glutena, a može se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje tradicionalno ide riža. Koristiti se može čak i za slastice, a one u ljubičastoj boji osobito su popularne u Indiji.

 • Kako je koristiti?

  Rižu je potrebno isprati u hladnoj vodi nekoliko puta prije kuhanja dok voda ne postane prozirna.

  Kuhajte je na umjerenoj temperaturi s vodom u omjeru jedan naprama dva i po, odnosno na šolju riže upotrijebite dvije i po šolje vode. U vodu možete dodati i kašiku maslinovog ulja ili maslaca te začine.

  Umjesto vode možete koristiti neku vrstu temeljca, pa čak i kokosovu vodu koja će riži dati slađi okus.

  Da biste je skuhali do kraja, trebat će vam u prosjeku 20 do 30 minuta, ovisno o temperaturi. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje