Kremasta pita sa bananama će vam uljepšati dan i zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima…
Pite su se uvijek smatrale jednim od najboljih slatkih zadovoljstava koje možemo napraviti. Postoje različite vrste pita, bilo da su slatke ili slane i svaka je jednako ukusna. Danas ćemo vam predstaviti recept za laganu pitu sa kremastim filom i bananama, koja će vas osvježiti i oduševiti svojim ukusom.
Sastojci:
Za koru:
– 1 šolja brašna
– ¼ šolje kikirikija
– 1 kašika šećera
– 9 kašika neslanog putera
– 1 žumanjce (sačuvajte bjelance za kasnije)
– 2 do 4 kašike hladne vode
Krem od vanile:
– 2 + ¼ šolje punomasnog mlijeka
– 1 mala kašika ekstrakta vanile
– ¼ male kašike cimeta
– 6 kašika šećera
– ¼ šolje kukuruznog skroba
– 5 žumanjca
– 4 kašike neslanog putera
Toping:
– 3 do 4 banane, isjeckane na tanke kolutiće
– 1 + ¼ šolje slatke pavlake
– 1 mala kašika cimeta
Priprema:
Napravite koru – pomiješajte brašno i šećer u jednoj činiji, a nakon toga u procesoru isitnite kikiriki i dodajte ga u prvu posudu. Puter isjeckajte na kocke i dodajte ga smjesi sa brašnom, miješajući ga prstima. Dodajte žumance i brzo sve pomiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Dodajte postepeno vodu i mijesite tijesto, a onda činiju prekrijte providnom folijom i stavite je u frižider na minimum jedan sat ili preko noći (preporučljivije).
Krem od vanile:
Sipajte mlijeko u dublju tavu i sačekajte da proključa, uz povremeno miješanje. Sklonite sa ringle.
U drugoj posudi pomiješajte ekstrakt vanile, cimet, šećer, kukuruzni skrob i žumanjce i miješajte dok ne dobijete gusti krem. U njega dodajte 6 kašika toplog mlijeka i dobro promiješajte. Zatim cijelu smjesu iz posude sipajte u tavu sa mlijekom i zagrijte je na srednjoj temperaturi uz miješanje dok se ne stegne. Sklonite sa ringle i sačekajte da se malo ohladi. Dok je još smjesa topla, dodajte joj puter i miješajte dok se ne istopi. Krem prespite u posudu i prekrijte ga direktno folijom. Sačekajte da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider.
***
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Na ravnoj podlozi preko koje ste prethodno posuli brašno stavite tijesto i razvijte ga na debljinu od otprilike tri milimetra. U posudu za pečenje pite stavite tijesto i savijte ivice tako da budu talasastog oblika (a možete ih ostaviti da budu ravne). Sve stavite u frižider na 10 minuta.
Stavite u rernu koru i pecite je između 15 do 17 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatnu boju. Izvadite je iz rerne i namažite dno bjelancetom koje ste odvojili. Pecite još 15 minuta.
Kada se kora malo ohladi, unutar nje redajte filove: vanila krem – banane i tako do vrha. Posljednji treba da bude krem. Umutite slatku pavlaku i stavite je preko fila. Dekorišite sa malo cimeta. (zenskimagazin.rs)